Foto: F64

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK) pieļauj iespēju izdot jaunus rīkojumus attiecībā uz pašvaldībām, par kurām saņemtas sūdzības, par ministra pausto informēja viņa padomnieks sabiedrisko attiecību jautājumos Oskars Vizbulis.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) pēc pašvaldību vēlēšanām ir saņēmusi dažādas sūdzības par kopumā 12 pašvaldību jaunievēlēto domju darbu. Sūdzības saņemtas par Rīgas, Jūrmalas, Ventspils, Daugavpils, Baldones, Jelgavas, Lielvārdes, Balvu, Viļānu, Carnikavas, Salaspils un Saulkrastu domju rīcību.

No visām pašvaldībām VARAM ir pieprasījusi paskaidrojumus un daļa ir sniegusi atbildes. Piemēram, no Baldones novada domes ministrija saņēmuši vēstuli, ka deputāti izstrādājuši jaunu pašvaldības nolikumu, tādējādi pilnībā ievērojot likuma "Par pašvaldībām" prasības.

Ministrijas eksperti izvērtē katru sūdzību atsevišķi un sniedz atbildi, jo katrs gadījums ir atšķirīgs. Pašlaik tiek vērtēti pārējie iesniegumi un, iespējams, tiks izdoti jauni rīkojumi, par ministra redzējumu pavēstīja viņa padomnieks.

Vaicāts par VARAM pieeju attiecībā uz dažādām pašvaldībām, ministrs skaidro, ka Rīgas domei vispirms jāmaina nolikums, kas neatbilst likumam. Savukārt Salaspils un Jūrmalas domei ministrs izdeva rīkojumus atsaukt pieņemtos lēmumus.

"Šajos gadījumos nav runa par politiskiem principiem, bet gan par pašvaldību pienākumu savā darbībā ievērot likumus, neatkarīgi no pašvaldību deputātu politiskās piederības," uzsver Gerhards, komentējot jautājumu, vai viņa lēmumu ir ietekmējis apstāklis, ka Jūrmalā un Salaspilī opozīcijā ir ministra pārstāvētā nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK).

Jau ziņots, ka VARAM atcels Salaspils novada domes lēmumu par pastāvīgu komiteju izveidošanu un locekļu ievēlēšanu, kā arī apturējusi Jūrmalas domes lēmumu par pastāvīgo komiteju sastāvu. Iepriekš VARAM arī Rīgas domei norādīja, ka tās pieņemtie grozījumi saistošajos noteikumos par deputātu pārstāvniecību komitejās ir pretrunā ar likumu.

Piektdien Jūrmalas dome ārkārtas sēdē pārvēlējusi pastāvīgās deputātu komitejas, visās no tām ievēlot arī opozīcijas deputātus, tādējādi ņemti vērā VARAM iebildumi, informēja Jūrmalas domē.

Savukārt Salaspils novada domes priekšsēdētājs Raimonds Čudars (V) vakar vērsies Ģenerālprokuratūrā ar iesniegumu, bet piektdien Salaspils novada dome ārkārtas sēdē lēmusi vērsties Satversmes tiesā.

Zaļo un zemnieku savienības Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis paudis cerību, ka Gerharda lēmumi par pašvaldībām nav saistīti ar VL-TB/LNNK darbību opozīcijā konkrētajās domēs.

Gerhardam jāsakārto opozīcijas tiesības atbilstoši pārstāvēt savus vēlētājus komitejās arī tajās pašvaldībās, kuras vada viņa pārstāvētās nacionālās apvienības, sacīja partijas "Vienotība" priekšsēdētāja vietnieks Edvards Smiltēns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!