Foto: DELFI

Vairāki ģimenes ārsti šodien notikušajā konferencē "Aktualitātes veselības aprūpē" kritizēja veselības aprūpi Latvijā, kamēr nozares ministre Anda Čakša norādīja uz nepilnībām viņu darbā.

Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas prezidente Līga Kozlovska, teica, ka ģimenes ārsti ar streiku neaizstāv savas merkantilās intereses, bet gan visus Latvijas ārstus, māsas un ārsta palīgus, lai palielinātu veselības aprūpei finansējumu kopumā.

Savukārt Čakša, atbildot ģimenes ārstei, sacīja, ka, lai arī ko Veselības ministrija (VM) teiktu, viss ir slikti.

Ministre atzina, ka patiesībā Latvija arī ir situācijā, kad "viss ir slikti", ja tiek vērtēti rezultāti, piemēram, kardiovaskulārie mirstības rādītāji. Latvijā ir visaugstākā mirstība vecuma grupā, kurā cilvēkiem nebūtu jāmirst, un tas nav tādēļ, ka nesniedzam akūtu palīdzību, bet tāpēc, ka neveicam prevenciju, pacienti netiek laicīgi ārstēti, jo viņiem nav novērošana un netiek viss izdarīts.

Čakša norādīja, ka negrib vainot ģimenes ārstus, tomēr ir prakses, kur onkoloģijas jomā uz "zaļo koridoru" nav nosūtīts neviens pacients. "Tad ir jautājums, ko darīt tiem simtiem tūkstošiem pacientu, kuru ārstam neienāk prātā pajautāt dažus jautājumus, kas viņus ievirza tālāk "zaļajā koridorā", lai, agrīni diagnosticējot pacientu, novērstu [situāciju], ka viņam vairs nebūs iespējas izārstēties," sacīja Čakša.

Tāpat viņa norādīja, ka arī pret difteriju un stingumkrampjiem vakcinēto iedzīvotāju īpatsvars ir tikai 30%, un tas neesot pieņemami.

Pēc Čakšas domām, ir ļoti daudz rādītāju, kurus primārā aprūpē veic slikti, taču jautājums - noskatīties uz to vai tomēr, kopīgi runājot, saprast, ka šajā organizācijas procesā viss nav ideāli. "Es piekrītu, ka motivācija ir nepietiekama," atzina ministre.

Viņa arī piebilda, ka papildu finansējums veselības aprūpei nenozīmēs, ka nauda ir lielāka, bet darbs tiek paveikts tikpat slikti kā līdz šim.

Vienlaikus Čakša norādīja, ka šaubās, vai streiks ir labākā izvēle.

Jau ziņots, ka šodien VM rīkoja konferenci "Aktualitātes veselības aprūpē", lai nepastarpināti uzrunātu ģimenes ārstus un veselības aprūpes vadības speciālistus un sniegtu svarīgāko informāciju par aktualitātēm veselības nozarē.

Ģimenes ārsti, nepanākot vienošanos ar VM par Izlīgšanas komisijas veidošanu, nolēmuši streikot, pārtraucot darbu līdz vienošanās panākšanai ministriju. Ģimenes ārsti plāno sākt streiku 3.jūlijā. Streika laikā tiks pārtraukta ģimenes ārsta pakalpojumu sniegšana līdz brīdim, kad izdosies panākt vienošanos ar VM un valdību par streika prasību izpildi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!