Foto: LETA
Ģimenes ārstu domas par piedalīšanos Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas pieteiktajā streikā dalās, liecina aptaujāto ģimenes ārstu paustais.

Aizkrauklē praktizējošā ģimenes ārste Anita Urbanoviča un viņas divi ārsta palīgi piedalīsies streikā. Urbanoviča uzskata, ka streiks ļaus ģimenes ārstiem paust savu viedokli par prasībām, tostarp sakārtot jautājumus saistībā ar e-veselību. "Mēs esam par e-veselību, bet gribam, lai sistēma būtu sakārtota tā, kā tas būtu pieņemami - ar datu aizsardzību un pacientu drošību," sacīja ārste.

Tāpat viņa norādīja, ka streiks varētu vērst uzmanību uz nepieciešamību sakārtot finansēšanas modeli, lai pacientiem būtu ērtāk pieejami pakalpojumi un lai valsts garantētos pakalpojumus viņi varētu saņemt ātrākā laikā nekā patlaban.

Kāda Liepājas ģimenes ārste norādīja, ka, ja pilsētas ģimenes ārsti vienosies par piedalīšanos streikā, arī viņa piedalīšoties. "Kopš 2007.gada, kad tika samazinātas kvotas, valda necieņa pret ģimenes ārstiem. Tā ir nedomāšana par dzīviem cilvēkiem, kas strādā ar smagiem pacientiem. Tas ir ļoti smags darbs," norādīja ģimenes ārste.

Arī kāds Rīgas Latgales priekšpilsētas ģimenes ārsts norādīja, ka piedalīšoties streikā, jo ģimenes ārsti pieņēmuši kopēju lēmumu, kas jāatbalsta, turklāt neesot šaubu, ka ģimenes ārstu prakses saskaras ar dažādām grūtībām.

Tāpat situāciju jūlijā varētu saasināt tas, ka kāda daļa ārstu dosies atvaļinājumā. Piemēram, kāda Rīgas ģimenes ārste norādīja, ka atbalsta piedalīšanos streikā, tomēr viņa, tāpat kā kāds Ikšķiles novada ģimenes ārsts, šajā laikā dosies atvaļinājumā.

Savukārt ģimenes ārste no Rēzeknes teica, ka streikā nepiedalīšoties, taču sīkāku komentāru par iemeslu nesniedza.

Vienlaikus par savu nostāju nebija izlēmis kāds ģimenes ārsts no Valmieras.

Jau ziņots, ka patlaban atbalstu Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas pieteiktajam streikam izteikusi Lauku ģimenes ārstu asociācija, Latvijas Māsu asociācija un Ambulatorā dienesta ārsta palīgu profesionālā biedrība, kas varētu nozīmēt, ka streika laikā savu darbu pārtrauktu ne tikai ģimenes ārsti, bet arī to prakses kopumā.

Tāpat ziņots, ka ģimenes ārsti, nepanākot vienošanos ar VM par izlīgšanas komisijas veidošanu, nolēmuši streikot, pārtraucot darbu līdz vienošanās panākšanai ministriju. Ģimenes ārsti plāno sākt streiku 3.jūlijā. Streika laikā tiks pārtraukta ģimenes ārsta pakalpojumu sniegšana līdz brīdim, kad izdosies panākt vienošanos ar VM un valdību par streika prasību izpildi.

Savukārt VM joprojām esot atvērta sarunām. Tā uzaicinājuši Ģimenes ārstu asociāciju uz tikšanos nākamnedēļ, lai pārrunātu jautājumus saistībā ar ģimenes ārstu prasībām, iepriekš teica ministrijas pārstāvis Oskars Šneiders.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!