Foto: DELFI
2017. gada jūnijā ar Tieslietu ministrijas (TM) vēlību sākās pirmslaulību kursi pāriem, kas plāno precēties. Ministrija bija izplānojusi, ka pagājušā gadā šīs mācības apmeklēs 50 pāri, un valstij tas izmaksās 8000 eiro, taču rezultāts bija daudz vājāks – kursus apmeklēja tikai 16 pāri Rīgas reģionā, bet ārpus galvaspilsētas ideja neguva vispār nekādu atsaucību. Vieni no kursu apmeklētājiem Rīgā bija arī portāla "Delfi" žurnālisti. Lai varētu apmeklēt kursus un noskaidrot, kas tieši cilvēkiem jāzina pirms "jā" teikšanas, mūsu pirmais solis bija vērsties dzimtsarakstu nodaļā ar iesniegumu par vēlmi noslēgt laulību.

Ceļš līdz kursiem

2017. gada 1. jūlijā nolemjam, ka laiks pieteikties pirmslaulību kursiem. TM mājaslapā atrodam informāciju par kursu saturu, taču ne atbildes par pieteikšanās kārtību, tāpēc pēc nejaušības principa dodamies uz Rīgas pilsētas Ziemeļu dzimtsarakstu nodaļu.

Tur aizpildām iesniegumu par laulības slēgšanu un samaksājam valsts nodevu un maksu par it kā plānoto laulības reģistrāciju – 49,01 eiro. Nodaļas darbiniece sarunā par kursiem neieminas. Piedāvājumu par šādu iespēju nesagaidām, tāpēc vaicājam paši – sakām, ka esam dzirdējuši par kursiem pirms laulības noslēgšanas un gribētu noskaidrot ko vairāk. Nodaļas darbiniece mazliet iesmejas un atbild, ka tādi kursi esot, bet neko daudz vairāk viņa pastāstīt nevarot. Kursi neesot populāri – mēs esam pirmais pāris, kas par tiem jautā. Arī par to norisi viņa neko vairāk nezina – esot atnestas anketas un noliktas kaut kur uz galda.

Paņemam darbinieces doto anketu un lapiņu ar adresi, kur vērsties ar jautājumiem par pirmslaulību kursiem. Mūsu ceļš ved uz biedrību "Svētās ģimenes māja", kas atrodas Vecrīgā. Biedrība esot uzvarējusi konkursā par kursu pilotprojekta rīkošanu un šādus kursus rīkojusi arī iepriekš.

Anketu atstājam biedrībā un sazvanām kursu organizatori Vinetu Preisu. Viņa skaidro, ka uz pirmajiem kursiem jūlijā jau gribētāji ir pieteikušies, bet mēs varam apmeklēt nākamos, kas sāksies augustā un notiks divu nedēļu garumā. Kopumā plānotas četras nodarbības – katra aptuveni četru stundu garumā.

Pirmā nodarbība

Pirmajā kursu nodarbībā līdz ar mums zālē atrodas vēl pieci pāri un sieviete, kura atbraukusi vienatnē. Pāri ir dažādi, bet pārsvarā tie ir cilvēki vecumā no 25 līdz 35 gadiem, strādājoši, un lielākoties tiek plānota pirmā laulība. Mūs sagaida ar vakariņām. Telpā skan romantiska mūzika, un uz galdiem novietoti ziedi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!