Foto: LETA
Organizācijas "Russkaja zarja" līderis Illarions Girss Krievijā pieprasījis politisko patvērumu, apstiprināja Girss.

Šādu soli Girss pamato ar to, ka Latvijā viņš tiekot vajāts saistībā ar viņa politisko darbību.

"Latvijā, kuras pilsonis es esmu, tieku vajāts par savu politisko pārliecību un darbību. Latvija ir mana mazā dzimtene, savukārt Krievija - lielā, līdz ar to šajā gadījumā Krievija ir krietni dabiskāka izvēle," sacīja Girss.

Statusa piešķiršana Krievijā, kā skaidroja Girss, prasa aptuveni trīs līdz sešus mēnešus.

Girss pauda, ka patlaban Latvijā pret viņu virzīti trīs "politiski motivēti" kriminālprocesi, turklāt 6.septembrī Liepājā paredzēta tiesas sēde saistībā ar vienu no tiem. Girss esot saņēmis pavēsti, saskaņā ar kuru viņam jāierodas uz minēto tiesas sēdi.

"Starptautisko tiesību izpratnē es skaitīšos bēglis pēc politiskajiem motīviem, līdz ar to izmantošu ne tikai Krievijas aizsardzību, bet arī citu valstu aizsardzību saskaņā ar koncepciju par bēgļu statusu. Formāli skaitīšos bēglis," piebilda Girss.

Pavasarī Girss atstājis Latviju un pārcēlies uz Krieviju. Girss toreiz skaidroja, ka viņa aizbraukšana no Latvijas nenozīmē viņa atteikšanos no viņa uzskatiem attiecībā uz krievu un latviešu problemātiku. Girss iespēju robežās turpināšot atbalstīt noteiktas tiesībsargājošās iniciatīvas.

Tāpat vēstīts, ka Girsam šoruden būs jāstājas Liepājas tiesas priekšā par nacionālā naida kurināšanu. Drošības policijas (DP) preses sekretāre Līga Pētersone, vaicāta, vai DP nav pieņēmusi lēmumus, kas liktu Girsam pamest Latviju, teica, ka viņas pārstāvētā iestāde nav saistīta ar Girsa pārcelšanos uz Krieviju.

Iepriekš vēstīts, ka DP pret Girsu sākusi trīs kriminālprocesus.

DP pērn vienu no lietām pēc Krimināllikuma panta par nacionālā vai etniskā naida izraisīšanu nodeva kriminālvajāšanas sākšanai prokuratūrā. Prokuratūra lietu nodeva Liepājas tiesai, taču tā šogad janvārī lietu nosūtīja atpakaļ prokuratūrai trūkumu novēršanai. Kā aģentūrai LETA teica Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Kristīne Sutugina, martā lieta vēlreiz nosūtīta tiesai. Liepājas tiesā teica, ka lietu skatīs 6.septembrī.

Šajā lietā drošības līdzeklis Girsam nav noteikts, norādīja Sutugina. Lieta ir saistīta ar 2014.gada novembrī interneta vietnē " http://illarion.lv" publicēto rakstu. Kriminālprocess tika sākts 2014.gada novembrī.

Jau ziņots, ka DP 2013.gada darbības pārskatā Girss tika minēts starp aktīvākajiem Krievijas tautiešu politikas pārstāvjiem Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!