Foto: F64
Aktīvists Illarions Girss turpmāk darbosies pilsonisko tiesību aizsardzības jomā, jo partijas "Par dzimto valodu!" darbību neesot plānots atjaunot, kur Girss līdz šim bija valdes loceklis.

Girss norādīja, ka savas līdzšinējās darbības akcentu nemainīs un turpinās strādāt kustībās "Russkaja Zarja" un "Latvijas sirdsapziņas gūstekņu līga". "Turpināšu darbību [tiesību aizsardzības] organizācijās, lai aizstāvētu [krievvalodīgo] iedzīvotāju tiesības Latvijā," skaidroja Girss.

Aktīvists izplatījis paziņojumu, kurā norāda, ka "pametīs politiku" un nav spējis rast atbalstu savai darbībai, kā arī nevēlas vairāk "mocīt gan kreisos, gan labējos radikāļus" - Drošības policiju un tai "dievbijīgi klausošo" "Saskaņu". Girss arī atvainojas latviešiem, ka nav spējis atvērt to sirdis un prātus ar aicinājumiem pret rusofobiju. Girss uzsver, ka nav meklējis izdevīgumu, bet izvirzījis tikai politiskas prasības - pilsonību nepilsoņiem, krievu valodai valsts valodas statusu, iestāties pret nacismu un NATO.

Girss arī noliedza, ka viņa lēmums būtu saistīts ar Drošības policijas trešdien veikto Vladimira Lindermana aizturēšanu. "Es savu paziņojumu izplatīju vēl pirms DP veica Lidermana aizturēšanu," teica Girss.

Partijas "Par dzimto valdou!" darbība iepriekš tika apturēta ar tiesas lēmumu par gada pārskata neiesniegšanu. Prasību apturēt Lindermana partijas darbību izteica Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs.

Jūnijā Girss, Aleksandrs Gapoņenko, Vladimirs Buzajevs, Lindermans, Girss, Sergejs Malahovskis, Jevgeņijs Osipovs un Einārs Graudiņš rīkoja preses konferenci par jaunas organizācijas "Latvijas sirdsapziņas gūstekņu līga" dibināšanu. Visi, kuri organizēja pasākumu, tika nogādāti policijas iecirknī. Pirms tam policijas darbinieki noformēja administratīvā pārkāpuma protokolu, kuru pasākuma dalībnieki parakstīja.

Savukārt trešdien DP aizturēja nacionālboļševiku Lindermanu.

Ceturtdien policija paziņoja, ka Lindermans aizturēts, jo, iespējams, sniedzis atbalstu Krievijas pilsoņiem, kuri aizturēti saistībā ar incidentu Ādažos.

Ādažu bāzē jūnija sākumā apsardze aizturēja tur nelikumīgi iekļuvušos divus Krievijas pilsoņus, savukārt trešais aizbēga. Viņiem līdzi bija šīs valsts karogs un skrejlapas angļu valodā. Personas tika aizturētas Ierindas laukumā netālu no vietas, kur tās ar kāpņu palīdzību bija pārlēkušas pāri bāzes žogam. Aizturētie vīrieši atrodas apcietinājumā. Šajā laikā Ādažos norisinājās militārās mācības "Saber Strike".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!