Foto: EPA/LETA

Tiks saspringta diennakts kā aizvadītā glābējiem sen nav bijusi, ziņo Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests. 24 stundās dzēsti trīs lieli un sarežģīti ugunsgrēki Vidzemē, liesmās Latgalē divi cilvēki gājuši bojā, bet kopumā cietušas septiņas personas un vēl septiņas izglābtas.

VUGD saņēmis 55 izsaukumus un kopumā dzēsti 35 ugunsgrēki, veikti 18 glābšanas darbi, bijuši arī divi maldinoši izsaukumi.

Pirmdien, pulksten 16:25, VUGD saņēma informāciju, ka Riebiņu novada Galēnu pagastā deg dzīvojamā māja. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji konstatēja, ka dzīvojamā māja un blakus esošais šķūnis deg ar atklātu liesmu 145 kvadrātmetru platībā. Dzēšanas darbu laikā dzīvojamajā mājā tika atrasti divi bojāgājušie, kuru personības vēl tiek noskaidrotas.

Kā ziņots, paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks otrdien izcēlās Limbažos, Parka ielā. Pulksten 15:50 VUGD saņēma informāciju, ka divstāvu koka ēkā ir izcēlies ugunsgrēks. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji no ēkas izglāba vienu bērnu, vīrieti un divas sievietes, bet vēl divi bērni tika izglābti pirms ugunsdzēsēju glābēju ierašanās.

Tā kā ugunsgrēks izcēlās ēkas ieejas daļā, tad cilvēki, kas atradās otrajā stāvā nevarēja paši izkļūt no ēkas. Ugunsgrēkā, saelpojoties dūmus, cieta trīs bērni un divi pieaugušie, kas tika hospitalizēti.

Kopējā degšanas platība bija 220 kvadrātmetri. Iespējamais ugunsgrēka iemesls ir īssavienojums. Glābēji dzēšanas darbus pabeidza naktī uz otrdienu, pulksten 03:33. Ugunsgrēka dzēšanas darbos piedalījās ugunsdzēsēji no Limbažiem, Alojas, Valmieras un Salacgrīvas.

Tāpat pirmdien, pulksten 16:53, VUGD saņēma informāciju, ka Ludzā, Tālavijas ielā, dzīvojamajā mājā izcēlies ugunsgrēks. Ugunsdzēsēju ierašanās brīdī divstāvu dzīvojamā māja dega 80 kvadrātmetru platībā. Ugunsgrēkā cieta apmēram 65 gadus veca sieviete.

Savukārt pirmdienas rītā, pulksten 09:55, VUGD saņēma informāciju, ka darbnīcā angāra tipa ēkā Jēkabpilī, Brīvības ielā, dega traktora riepas 15 kvadrātmetru platībā. Ugunsgrēkā cieta apmēram 50 gadus vecs vīrietis.

Paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks naktī uz izcēlās Valmieras cietumā. Pulksten 00:18 VUGD saņēma informāciju, ka cietuma teritorijā deg kokapstrādes cehs – noliktava. Ierodoties notikuma vietā, glābēji uzsāka dzēšanas darbus, kuri noslēdzās pulksten 05:51. Angāra tipa ēka, kuras kopējā platība ir 1500 kvadrātmetri, dega 150 kvadrātmetru platībā. Ugunsgrēka dzēšanā piedalījās vairāk nekā 30 ugunsdzēsēji no Valmieras, Valkas, Smiltenes, Cēsīm, Mazsalacas, Strenčiem un Rūjienas.

Neilgi pēc tam, pulksten 03:34, VUGD saņēma informāciju, ka ugunsgrēks izcēlies arī Smiltenes novada Launkalnes pagastā granulu ražotnē. Bunkurā 25 kvadrātmetru platībā dega skaidas, bet skaidu žāvētava dega 37 kvadrātmetru platībā. Ugunsgrēku izdevies likvidēt pulksten 08:04. Šajā ugunsnelaimē cietis arī viens glābējs.

Pirmdienas pēcpusdienā Kocēnu novadā dega vienstāvu kokapstrādes ēka 20 kvadrātmetru platībā un Ogres novada Madlienas pagastā dega kokapstrādes ēka 200 kvadrātmetru platībā.

VUGD ugunsdrošības uzraudzības inspektori šogad pastiprinātu uzmanību pievērš ugunsdrošības prasību ievērošanai kokapstrādes uzņēmumos un gada laikā šajos uzņēmumos tiks veiktas ugunsdrošības pārbaudes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!