Premjers Ivars Godmanis (LPP/LC) pieļauj, ka Drošības policijas (DP) ierosinātie kriminālprocesi saistībā ar baumām par lata un finanšu sistēmas stabilitāti bija "ne līdz galam izdevusies likuma traktēšana", tomēr viņš stingri uzsver, ka likums ir jāievēro.
Intervijā Latvijas Radio raidījumam "Krustpunkti" Godmanis pēc vairāku minūšu diskusijas negribīgi atzina, ka DP kriminālprocesi varbūt nav izdevies līdz galam likuma traktējums. Tai pat laikā premjers uzsvēra, ka cilvēkiem būs jārēķinās ar to, ka ir jāatbild par publiskiem izteikumiem saistībā ar lata stabilitāti. "Nebūs tā, ka likums ir pieņemts un ne uz vienu neatteicas šajā valstī," sacīja premjers.

Godmanis uzsvēra, ka viņš ir diezgan liberāli domājošs cilvēks, "bet jābūt robežām". Ja tiek aicināts uz kādu konkrētu rīcību publiski masu pasākumā vai masu medijos, un ja likums traktē, ka tas var destabilizēt finanšu sistēmu, "jums jārēķinās, kādas var būt sekas", jo nav tā, ka "likums uzrakstīts un nolikts plauktā. Mums jāapzinās, ko mēs darām," klāstīja Godmanis.

Godmanis, sākot diskusiju, uzsvēra, ka viņa domas atšķiras no mediju ekspertu paustās kritikas par DP rīcību šajā situācijā un sakrīt ar Latvijas Bankas prezidenta Ilmāra Rimševiča viedokli, jo DP reaģēja, nevis vienkārši uz domām, bet gan uz publiskajiem izteikumiem. Tai pat laikā Godmanis piekrita, ka savas domas par situāciju var, piemēram, paust draugiem, taču nenovilka precīzas robežas.

Premjers arī norādīja, ka kriminālprocesi ierosināti, izvērtējot iesniegumus, nevis tā ir DP iniciatīva.

Premjers atzina, ka baumas par lata stabilitāti pēdējā laikā parādās regulāri un dažādos veidos, un viņam "visvairāk nav skaidrs, vai personas, kas to dara, tiešām nesaprot, kādas var būt sekas".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!