Foto: LETA

Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris, ģenerālleitnants Raimonds Graube pēc dienesta beigām iesaistīsies patriotismu veicinošu nevalstisko organizāciju darbā. Lai gan iespēju neizslēdz, politikā viņš pagaidām neiesaistīsies, Graube pastāstīja raidījumam "de facto".

Intervijā raidījumam Graube norādīja, ka par plāniem atvaļināties, sasniedzot 60 gadu vecumu, viņš jau vasaras sākumā informējis Valsts prezidentu un aizsardzības ministru.

Uz jautājumu, vai viņam jau pārvēlēšanas brīdī 2014. gadā bija skaidrs, ka tie būs nevis četri, bet divarpus gadu, Graube saka: "Es iekšēji biju domājis par to, nenoliedzami." Taču viņš norāda, ka tas bija 2014. gada jūlijs, kad tikko bija notikusi Ukrainas daļas aneksija, risinājās kaujas Doņeckas un Luhanskas apkaimē. Tobrīd nebija skaidrības, kā attīstīsies NBS, kādas būs nepieciešamības un kā veidosies šis periods.

Intervijā "de facto" Graube arī noraida spekulācijas ap to, ka viņa lēmums beigt dienestu saistāms ar problēmām, gatavojoties sabiedroto uzņemšanai. "Šobrīd es redzu, ka brīdis, kurā es varu atstāt amatu, neraugoties uz to, ka situācija ir saspringta, jo arī tā ir tāda veselīga NBS attīstība, arī demokrātisko valstu pazīme, kurā vienam uzvārdam mainoties, sistēma būtiski nemainās, saglabājas pēctecība," saka Graube.

Pēc dienesta beigām Graube plāno aktīvi darboties dažādās patriotismu veicinošās nevalstiskās organizācijās. "Šobrīd notiek cīņa par mūsu prātiem un sirdīm. Un tie ir jaunieši, bērni, un es caur virsnieku klubu vai ģenerāļu apvienību, vai caur kādu fondu, ir arī tāds Nameja fonds nodibināts. Un es to darīšu sabiedriskā kārtā. Es to ļoti, ļoti uzsveru," saka Graube.

NBS komandieris šobrīd neplāno iesaistīties politikā, taču pilnībā šādu iespēju viņš neizslēdz: "Man tagad būtu grūti atbildēt. Un tas būtu ļoti dīvaini, ja es teiktu arī kategorisku "nē". Jo varbūt "jā". Jo varbūt arī šie ceļi, šie sabiedriskie darbi noved pie tā, ka es jūtu iespēju ietekmēt procesus valstī savādākā veidā. Vai tā obligāti ir Saeima, to es nezinu."

Eiroparlamenta virzienu gan Graube izslēdz: "Nē, es domātu par Latviju. Man šeit ir daudz kas darāms. Kā aizvedīs mani ceļi, to es nezinu. Es neatbildēšu ne ar "jā", ne "nē", bet ne tāpēc, ka es izvairos, bet tāpēc, ka, un es dodu savu virsnieka godavārdu, ka man šādu tiešu plānu nav. Bet jā, ceļi var tādā veidā aizvest."

Runājot par iespējamo nākamo komandieri, Graube atzīst, ka šobrīd militārās karjeras piramīdā ir pārrāvums: "Mums ir pāris manā vecumā vai tuvu manam vecumam virsnieki, pēc tam ir pārrāvums, fiziskais gadu pārrāvums. Matemātiski vajadzētu sešus, astoņus gadus, un tad piramīda būs pilnīgi pabeigta. Un tad tie kandidāti būs viena vecuma, un daudz būs viņu. Un tad tā struktūra būs savādāka. Un mums nebūs vairs jāuztraucas, ka būs jāieceļ kādu, kas ir pārāk jauns, un kurš jāatvaļina jau 52 gados, jo viņam vieta NBS sistēmā vairs nav."

Vēstīts, ka otrdien, 25. oktobrī, Nacionālās drošības padome (NDP) pieņēma zināšanai Nacionālo NBS komandiera, ģenerālleitnanta Raimonda Graubes iesniegumu Valsts prezidentam Raimondam Vējonim, kurā NBS komandieris lūdz viņu atvaļināt no amata pirms pilnvaru termiņa beigām.

Graube TV3 ziņu raidījumam paudis, ka jau ilgstoši atrodas amatā un parasti militārajās jomās tik ilgi neviens amatu neieņem. Komandieris skaidroja, ka atvaļinās brīdī, kad valdības līmenī apstiprināts aizsardzības budžets, NBS attīstības plāns turpmākajiem 12 gadiem, kā arī valsts aizsardzības operatīvais plāns pēc krīzes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!