Foto: DELFI

Rīgas domes (RD) Vidi degradējošo būvju komisija ceturtdien, 25. janvārī, klasificēja namu Vīlandes ielā 11 kā A kategorijas graustu un uzdeva Īpašuma departamentam sagatavot lēmumprojektu par ēkas piespiedu sakārtošanu, portālu "Delfi" informē RD.

Vidi degradējošo būvju komisijas priekšsēdētājs Oļegs Burovs (GKR) pauda, ka pēc neīstenotās rekonstrukcijas un 2011. gada ugunsgrēka ēka ir avārijas stāvoklī. Situāciju vēl vairāk pasliktina nokrišņi, kas ietekmē nama stiprumu. Viņš rosina demontēt ēkas bīstamās daļas, bet vēsturisko nama fasādi aicina iekonservēt.

Nama īpašniece kopš 2002. gada ir SIA "Vīlande". Uzņēmumam iepriekš uzlikts par pienākumu uz grausta tuvumā esošajām ietvēm uzbūvēt gājējus pasargājošus tuneļus un brīdinājuma zīmes. Uzņēmums arīdzan laikus nesagatavoja nepieciešamos dokumentus ēkas sakārtošanai tam paredzētajā termiņā.

2014. gada vasarā Vidi degradējošo būvju komisija "Vīlande" piemēroja paaugstināto nekustamā īpašumu nodokli.

Ēka būvēta pirms 114 gadiem pēc arhitekta Rūdolfa Heinriha fon Cirkvica projekta. Tā ir valsts nozīmes arhitektūras un kultūras piemineklis, kā arī viens no pirmajiem jūgendstila namiem galvaspilsētā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!