Lai veicinātu latviešu valodā raidošo kanālu pieejamību visā valsts teritorijā, plānots noteikt, ka vismaz vienu Latvijas Televīzijas programmu pārraida brīvai uztveršanai vismaz vienā satelītā.

To paredz Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija trešdien atbalstītais priekšlikumus Elektronisko mediju likumam, ko Saeimai vel jāizskata trešajā lasījumā, informēja Saeimas Preses dienestā.

Komisijas priekšsēdētāja Ingrīda Circene (JL) norādīja, ka Elektronisko mediju likumprojekta galīgajam lasījumam ir saņemti 125 priekšlikumi. Sasaucot pat četras sēdes nedēļā, komisija nolēma strādāt intensīvi, lai darbu pie likumprojekta pabeigtu līdz jūnija pirmajai nedēļai.

Komisija trešdien vienojās likumprojektu papildināt ar jaunām normām, lai ļautu reģionālajiem un vietējiem plašsaziņās līdzekļiem turpināt apraidi analogajā formātā, tādējādi nodrošinot plašsaziņas līdzekļu daudzveidību un pieejamību.

Likumu plānots papildināt ar jaunu pantu, kas paredz ierobežot plašsaziņas līdzekļu dominējošā stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu. Deputāti plāno diskutēt, vai aizliegt tikai stipro alkoholisko dzērienu reklāmu televīzijā. Diskusijas gaidāmas arī par jaunās Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes plānoto locekļu skaitu.

Jauns likums nepieciešams, lai noteiktu Latvijas jurisdikcijā esošo elektronisko plašsaziņas līdzekļu darbības, veidošanas, reģistrācijas un uzraudzības kārtību atbilstoši mūsdienu tehnoloģiju attīstības tendencēm un Eiropas Savienības prasībām.

Likumprojekts izstrādāts, Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai sadarbojoties ar Nacionālā radio un televīzijas padomi, Saeimas Juridisko biroju, kā arī nozares pārstāvjiem. Elektronisko mediju likums Saeimai trijos lasījumos jāpieņem līdz 2010.gada jūnijam, pretējā gadījumā pret valsti var tikt piemērotas soda sankcijas – 320 tūkstoši eiro (aptuveni 225 000 latu) par pārkāpumu plus 230 eiro par katru nākamo dienu jeb 7000 eiro (aptuveni 500) katru mēnesi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!