Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Iveta Grigule (ZZS) ir pārliecināta, ka savai EP vēlēšanu kampaņai finansējumu ieguvusi tikai atbilstoši likumam.

Politiķe apgalvoja, ka EP vēlēšanu tēriņu un ieņēmumu legalitātes pārbaudi Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) pabeidzis pirms pusotra gada, turklāt bez aizrādījumiem Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS).

"Laikam 100 eiro soda nauda tomēr bija uzlikta," vēlāk gan piebilda politiķe.

Grigule aicināja aplūkot KNAB mājaslapā publiskoto informāciju par 2014. gada 15. maijā saņemto ziedojumu 15 000 eiro apmērā, piebilstot, ka "nekas vairāk man nav komentējams".

Uzņēmējs Jūlijs Krūmiņš, kurš pagājušajā nedēļā tika aizturēts aizdomās par nelikumīgiem ziedojumiem partijām, pēdējā laikā vairākkārt publiski ir norādījis, ka ziedojis naudu Grigules vēlēšanu kampaņai, turklāt to darījis nevis caur ZZS, kuru, pēc viņa vārdiem, vada "likumīgais zaglis" Ventspils mērs Aivars Lembergs, bet gan naudu pārskaitot pašai Grigulei.

Krūmiņš intervijā teica, ka ZZS viņš naudu negribējis ziedot, jo nevēlējies pārkāpt savus principus. Uzņēmējs stāstīja, ka reiz pie viņa vērsies bijušais Grigules vīrs, pašreizējais Saeimas deputāts Romāns Mežeckis (NSL) un lūdzis palīdzēt sievai, ZZS pārstāvei Grigulei, kura tolaik balotējās EP vēlēšanās. "Es teicu, ka nevaru iedot "zemniekiem", bet tad viņš man teica: "Tu nepārskaiti "zemniekiem", bet es uztaisīšu tā, ka tu pārskaiti konkrēti tikai viņai." Es nepārskaitīju "zemniekiem", bet Grigulei. Tik, cik bija atļauts likumā, es pārskaitīju," uzsvēra uzņēmējs.

KNAB mājaslapā gan redzams, ka Krūmiņš ir 2014. gada 15. maijā ziedojis ZZS 15 000 eiro. Tā arī oficiāli ir vienīgā reize, kad miljonārs pārskaitījis naudu šim politiskajam spēkam. Tā paša gada 17. jūlijā 15 000 eiro ZZS pārskaitījusi uzņēmēja meita Maija Čerņavska.

KNAB mājaslapā atrodamā informācija liecina, ka ZZS kopējie izdevumi 2014. gadā notikušajām Eiropas parlamenta vēlēšanām bija 545 506 eiro. Pārbaudot apvienības vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarāciju, KNAB šim politiskajam spēkam piemēroja 100 eiro sodu, jo ZZS bija norādījusi nepatiesas ziņas deklarācijā, proti, nebija norādīti izdevumi par pasta pakalpojumiem 7531 eiro, reklāmu internetā 88 eiro un bukletu izgatavošanu 726 eiro.

Tāpat ZZS nebija ievērojis deklarācijas aizpildīšanas kārtību, proti, bija norādīti izdevumi, kas neattiecas uz Eiropas Parlamenta vēlēšanām, 13 612 eiro apmērā, kā neprecīzi norādīti izdevumi par reklāmu radio un vidē. Tāpat ZZS nebija ievērojusi priekšvēlēšanu aģitācijas paziņojumu iesniegšanas kārtību.

Raidījums TV3 "Nekā personīga" vēstīja, ka Krūmiņš aizturēts, jo ar trešo personu starpniecību finansējis divas partijas - "No sirds Latvijai" un ZZS, tādējādi tām abām pārskaitījis 135 000 eiro. Savukārt Jūrmalas mērs Gatis Truksnis (ZZS), Jorens Raitums un uzņēmējs Anrī Kursītis tiek vainoti kā līdzdalībnieki šādas naudas plūsmas nodrošināšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!