Foto: LETA

Eiroparlamenta deputāte no Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) rindām Iveta Grigule kā novērotājs piedalījusies valdības vēlēšanās gan Uzbekistānā, gan Kazahstānā bet par pārkāpumiem tajās nav ziņojusi, svētdien vēstī TV3 raidījums "Nekā Personīga".

Atsaucoties uz EDSO ziņojumiem, raidījums skaidro, ka nedz Uzbekistānas ārkārtas prezidenta, nedz Kazahstānas parlamenta vēlēšanas nav uzskatāms par demokrātiskām un tajās pieļauti vairāki pārkāpumi. EDSO novērotāji Uzbekistānas prezidenta vēlēšanas, kurās pēc ilggadējā valsts vadītāja Islama Karimova nāves uzvarēja valdošās partijas virzītais Šavkats Mirzijojevs, nosaukuši par negodīgām, norādot, ka likumi nav atbilduši demokrātisku vēlēšanu norisei.

Arī Kazahstānā pērn notikušās parlamenta vēlēšanas starptautiskie novērotāji atzinuši vien par daļēji demokrātiskām. Novērotāji secinājuši, ka ilggadējā prezidenta aktivitātes dominējušas mediju ziņās, bet vadošā parija izmantojusi administratīvos resursus savā labā.

Eiroparlamenta deputāte no Latvijas Grigule gan par vēlēšanu norisi abās Centrālāzijas valstīs bijusi pretējās domā, un liecinājusi, ka pārkāpumi nav bijuši. Raidījums vēstī, ka Grigule sniegusi intervijas lērumam Kazahstānas un Uzbekistānas mediju, cildinot pie varas esošās partijas, kā arī norādot uz iedzīvotāju augsto aktivitāti vēlēšanās.

Raidījums vēstī, ka Grigule vien "Nekā Personīga" atzinusi, ka abās valstīs vēlēšanas nav notikušas godīgi, bet nevienam to neesot teikusi. "Tas, kā notiek priekšvēlēšanu aģitācija, protams, tas, kuram ir administratīvais resurss, tas tomēr vinnē. Tieši tāpat kā Latvijā. Un tas, ka reģions ir ar citām tradīcijām un ar citu mentalitāti, un paražām. Mēs nevaram uzlikt savu mērogu un augstos standartus uz šīm valstīm," skaidrojusi Grigule.

Vaicāta, vai šos negatīvos atzinumus viņa ir pieminējusi oficiālajā preses konferencē, Grigule atbildēja noliedzoši. "Preses konferencē domāju, ka nē, jo ko tas maina?" retoriski vaicājusi Eiropa Parlamenta deputāte. Grigule uzsvēra, ka speciāli esot uzaicināta braukt un piedalīties kā novērotājs, tādējādi izrādot Uzbekistānai cieņu.

Premjerministrs Māris Kučinskis (ZZS) ir informēts par Grigules darbībām Centrālāzijā, taču savas partijas biedrei pārmest neko negrasoties, jo ar viņu vairs nesarunājoties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!