Foto: LETA

Opozīcijā esošās Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) frakcijas deputāte Iveta Grigule ir pārsteigta par "Saskaņas centra" (SC) frakcijas viedokļa maiņu attiecībā pret eiro referendumu, taču turpinās vākt 34 deputātu parakstus, lai Eiro ieviešanas kārtības likumprojektu nodotu tautas nobalsošanai.

Grigule pastāstīja ‒ ja izdosies savākt 34 deputātu parakstus, Valsts prezidentam Andrim Bērziņam tiks lūgts uz diviem mēnešiem apturēt likumprojekta publicēšanu un par to ierosināt tautas nobalsošanu, taču, ja būs mazāks deputātu atbalsts, prezidentam lūgs atdot likumu Saeimai otrreizējai caurskatīšanai.

Viņa informēja, ka pirmdien ZZS frakcijas sēdē tiks lemts par turpmāko rīcību pēc SC paziņojuma, ka tas neparakstīs Eiro ieviešanas kārtības likumprojekta nodošanu referendumam.

"Runā vienu, bet dara citu. Es esmu divus gadus Saeimā un esmu redzējusi šādus precedentus, taču katru reizi, kad tas notiek kārtējo reizi no jauna, tas mani nebeidz pārsteigt.. Atklāti sakot, mani pārsteidza opozīcijas deputātu motivācija neatbalstīt referendumu, sakot, ja jau reiz Saeimas vairākums likumprojektu ir atbalstījis, tad mēs neko. To pārfrāzējot, varētu teikt, ka opozīcija vispār nav nepieciešama ‒ pēc vēlēšanām lai tad koalīcijas strādā un opozīcija tad vispār nav vajadzīga," klāstīja Grigule.

Ja Grigulei neizdosies ierosināt referendumu ar parlamentārām metodēm, viņa plāno vākt vēlētāju parakstus. Referenduma ierosināšanai jāsavāc ne mazāk kā desmitās daļas vēlētāju atbalsts. "Ja neizdosies ar parlamentārām metodēm, es mēģināšu kopā ar sabiedriskajām organizācijām savākt 30 tūkstošus parakstu, lai ierosinātu tautas nobalsošanu. Tad tas būs process visa gada garumā," sacīja ZZS deputāte.

Viņa arī piebilda, ka referendums nebūtu jautājums par eiro ieviešanu vai neieviešanu, bet gan tautas nobalsošanai tiks nodots tehnisks likumprojekts, kas nosaka kursu un pārējās procedūras eiro ieviešanai. "Referenduma jautājums varētu būt tāds ‒ Vai jūs atbalstāt Euro ieviešanas likumu," teica Grigule. Viņa gan piekrita, ka tas būtu simbolisks referendums par to, vai tauta grib ieviest eiro no nākamā gada un tas arī būtu uzticības balsojums valdībai, kas "tik izmisīgi cenšas neļaut tautai izteikt viedokli par šo jautājumu".

Jau vēstīts ‒ lai arī Grigulei piektdien bija izdevies iegūt 34 deputātu atbalstu tautas nobalsošanas ierosināšanai un pirmdien bija plānots parakstus savākt arī tehniski, lai tos iesniegtu prezidentam, SC frakcija pirmdien izplatīja paziņojumu, ka uzskata par bezatbildīgu rīcību bremzēt Eiro ieviešanas kārtības likuma stāšanos spēkā.

SC Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs paziņojumā presei uzsvēra, ka SC kā opozīcijas partiju apvienība apzinās, ka eiro ieviešanu ir atbalstījuši deputāti, par kuriem kopumā ir nobalsojis Latvijas balsstiesīgo iedzīvotāju vairākums. "Ar cieņu izturoties pret šādu vēlētāju izvēli, SC uzskata par bezatbildīgu rīcību bremzēt Eiro ieviešanas kārtības likuma stāšanos spēkā. Pat tad, ja šāda iniciatīva no opozīcijas puses izrādītos sekmīga, tai nebūtu cerētā rezultāta, jo varu saglabātu politiskie spēki, kuri līdz šim ilgstoši ir demonstrējuši savu neieinteresētību un nespēju īstenot uz reālu izaugsmi vērstu ilgtspējīgu attīstības politiku un izmantot nacionālās valūtas sniegtās priekšrocības ekonomikas procesu veicināšanā," paziņojumā presei atzīst SC pārstāvis.

Koalīcija noraida nepieciešamību Latvijā rīkot referendumu par eiro ieviešanu, norādot uz ieguvumiem, pievienojoties eiro zonai, kā arī uzsverot, ka Latvijas iedzīvotāji par eiro ieviešanu balsoja, jau lemjot par iestāšanos Eiropas Savienībā. Tiek arī norādīts, ka sabiedrības viedoklis par eiro ieviešanu uzlabojas, turklāt eiro ieviešanas ieguvumu izskaidrošanas kampaņa sniegs atbildes uz atlikušajiem jautājumiem.

Ja Latvija pašlaik rīkotu referendumu par eiro ieviešanu, tā nevarētu īstenot plānu ieviest eiro no 2014.gada 1.janvārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!