Foto: stock.xchng

Gripas epidēmijas laikā no Latvijas aptiekām pazudušas bērniem domātās izplatītākās un lētākās antibiotikas, kuras iekļautas kompensējamo zāļu sarakstā, svētdien ziņo LNT raidījums "Ziņas sešos".

Problēmas radušās ar aktīvo vielu amoksicilīnu.

Veselības ministrijas (VM) Farmācijas departamenta direktors Jānis Zvejnieks raidījumam pastāstīja, ka šāda problēma ir ne tikai Latvijā, bet Eiropas līmenī - Eiropas ražotājiem radušās problēmas ar izejvielu piegādi.

“Tā nav ikdienas situācija. Īstenībā, kopš sevi atceros farmācijā, ar amoksicilīnu, kas būtībā ir viena no visizplatītākajām un pieejamākajām antibiotikām, šī ir pirmā reize. Kaut kā neatceros, kad tā būtu bijis,” tā Zvejnieks.

Pirmie signāli no oficiālā amoksicilīnu saturošo zāļu “Hiconcil” izplatītāja “Krka Latvia” parādījušies pagājušā gada decembra sākumā, kad tika paziņots par šo kompensējamo zāļu sarakstā esošo medikamentu nepieejamību.

“Mēdz būt situācijas, kad zāles netiek piegādātas. Tas ir saistībā ar ražošanas problēmām vai citiem iemesliem,” skaidroja Zāļu valsts aģentūras pārstāve Dita Okmane. Janvāra sākumā izplatītājs paziņoja, ka “Hikoncil” piegāžu atsākšana pagaidām netiek plānota.

VM skaidro, ka marta beigās tiek plānoti grozījumi saistībā ar kompensējamajām zālēm. Tie skaršot paralēlo importu, ļaujot ievest lētākus medikamentus no Eiropas. Tāpat paplašināšoties kompensējamo zāļu pacientu loks, un iecerēts, ka bērni saņems atlaidi līdz pat 18 gadiem, nevis līdz trīs gadu vecumam, kā tas ir tagad.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!