Foto: LETA
Gruzijā avārijā iesaistītais Latvijas aizsardzības atašejs Jānis Mičāns notikušo nožēlo, un šobrīd ir nodots Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandiera Raimonda Graubes rīcībā, informēja Latvijas Aizsardzības ministrijā (AM).

Aizsardzības ministrijas Militāri publisko attiecību departamenta vadītājs Kaspars Galkins pavēstīja, ka 19.maijā, pildot aizsardzības atašeja pienākumus Gruzijā, pulkvežleitnants Mičāns netālu no Boržomi iekļuva ceļu satiksmes negadījumā, kurā cieta Gruzijas pilsonis. Tūlīt pēc negadījuma Mičāns izsauca tiesībsargājošās institūcijas un neatliekamo medicīnisko palīdzību.

Ņemot vērā šī notikuma atainojumu Gruzijas un Krievijas medijos, Mičāns ir atsaukts uz Latviju, lai noskaidrotu notikuma apstākļus un to, vai atašejs ir ievērojis visas noteiktās procedūras. Saskaņā ar AM rīcībā esošo informāciju Mičāns procedūras ir ievērojis, proti, izsaukta policija, ātrā neatliekamā palīdzība, kā arī attiecībā uz atašeju stājusies spēkā diplomātiskā imunitāte.

Atašejs sadarbojas ar Gruzijas tiesībsargājošajām institūcijām, kā arī pats personīgi ir apmeklējis cietušo slimnīcā, kontaktējies ar ārstniecības personālu un ļoti pārdzīvojot notikušo.

Par to, kāds ir iespējamais Mičāna nodarījums konkrētajā ceļu satiksmes negadījumā, varēs spriest pēc tam, kad Gruzijas tiesībsargājošās iestādes būs pabeigušas lietas apstākļu izmeklēšanu, uzsver AM. "Mēs izsakām nožēlu, ka šāds negadījums ir noticis, un ceram, ka cietušais Gruzijas pilsonis drīzumā atveseļosies," uzsvēra Galkins.

Pašreiz Mičāns ir atbrīvots no atašeja pienākumu pildīšanas un nodots NBS komandiera rīcībā. Šovasar beidzas Mičāna dienesta pienākumu pildīšanas laiks aizsardzības atašeja Gruzijā postenī.

Arī Ārlietu ministrija (ĀM) izsaka nožēlu par notikušo ceļu satiksmes negadījumu, kurā bija iesaistīts Mičāns un kura rezultātā ir cietis Gruzijas pilsonis, norādīja ĀM preses sekretāra pienākumu izpildītāja Līga Bergmane.

"Latvijas vēstniecība Gruzijā kontaktējas ar Gruzijas tiesībsargājošajām institūcijām, kas veic lietas izmeklēšanu, kā arī Gruzijas Ārlietu ministriju," sacīja Bergmane, bilstot, ka aizsardzības atašejs ir atsaukts uz Latviju un par šo gadījumu pārbaudi veic Aizsardzības ministrija.

Vairākos Gruzijas un Krievijas medijos publicētos rakstos par šo atgadījumu Latvijas atašejs dēvēts citā vārdā, kā arī vietām rakstīts, ka avārijas vaininieks ir Lietuvas militārais atašejs.
Šonedēļ pie Latvijas vēstniecības Gruzijā daži desmiti cilvēku sarīkoja piketu, pieprasot atņemt Mičānam diplomāta imunitāti, lai viņu varētu saukt pie atbildības.

Pēc piketa organizētāju sacītā, Latvijas diplomāta imunitātes dēļ par negadījumu nav sākta izmeklēšana.

"Mums ir jāredz, ka ES pilsonis ir atbildīgs likuma priekšā, nevis attiecas pret mūsu valsti kā zemāku valsti," sacīja piketa organizētājs Davids Martiašvili.

Tikmēr Gruzijas Ārlietu ministrija izplatījusi paziņojumu, norādot, ka ceļu satiksmes negadījuma lietā Latvijas puse pilnībā sadarbojas ar Gruziju, turklāt Mičāns personīgi vairākas reizes apmeklējis cietušo slimnīcā, vēsta portāls "Georgia Online".

Kā pavēstīja Gruzijas ārlietu ministre Maija Pandžikidze, negadījumā cietušais jaunais cilvēks vēl joprojām ārstējas Mchetas slimnīcā.
"Kad diplomāts iekļūst satiksmes negadījumā, pastāv starptautiskas normas un procedūras, ko regulē Vīnes konvencija. Neskatoties uz to, Latvijas diplomāts sadarbojas ar policiju, viņš ir sniedzis izsmeļošu informāciju par negadījumu," paziņoja ministre.

"Turklāt viņš jau četras reizes apmeklējis slimnīcu un ticies ar cietušo, kura stāvoklis ir ievērojami uzlabojies, salīdzinot ar pirmo dienu," sacīja Pandžikidze.

Arī Latvijas vēstniece Gruzijā Elita Gavele apmeklējusi Gruzijas Ārlietu ministriju, lai apspriestos ar ministri par notikušo negadījumu.

"Latvijas puse dara visu, kas ir viņu spēkos, lai kaitējums būtu pēc iespējas mazāks. Latvijas atbildīgās iestādes šim faktam pievērš pietiekamu uzmanību. Kas attiecas uz militāro atašeju, galīgos slēdzienus varēs izdarīt pēc izmeklēšanas beigām," sacīja Pandžikidze.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!