Foto: LETA

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Einārs Cilinskis (NA) pēc iepazīšanās ar visu iesaistīto pušu argumentāciju ir pieņēmis lēmumu par nepieciešamību turpināt iesākto darbu pie Inčukalna gudrona dīķu sanācijas īstenošanas, portālu "Delfi" informē Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā.

Cilinskis skaidro "Latvijai būtiski ir izdarīt visu iespējamo, lai šis projekts tiktu realizēts, tā kā gudrona dīķu un tiem pieguļošās teritorijas sakopšana ir ne tikai viens no lielākajiem, bet arī būtiskākajiem vides projektiem Latvijā pēdējo gadu desmitu laikā. Eksperti atzīst, ka ķīmisko vielu sajaukums katru gadu izplatās tuvāk Gaujas ūdeņiem, tādēļ visas sabiedrības interesēs ir būtiski to pabeigt pēc iespējas ātrāk, lai nepieļautu piesārņojuma tālāku izplatību".

Atbilstoši šim lēmumam Valsts vides dienests (VVD) jau ir iesniedzis dokumentus Iepirkumu valsts birojā IUB ar lūgumu atļaut piemērot sarunu procedūru papildus finansējuma novirzīšanai šī projekta īstenošanai.

Līgums ar "Skonto būve" par Inčukalna sērskābā gudrona dīķu sanāciju noslēgts vēl Vides ministrijas laikā 2010.gada septembrī. Projekta pasūtītājs ir VVD, galvenais būvuzņēmējs - SIA "Skonto Būve", savukārt tehnoloģisko aprīkojumu nodrošina Vācijas kompānijas "Mueg".

VVD savā vēstulē IUB norāda, ka pasūtītājs, sagatavojot konkursa dokumentāciju, nevarēja paredzēt, ka būtu nepieciešams veikt pētījumus tādiem sērskābā gudrona parametriem kā hidrofobitāte/hidrofilitāte, kas pašlaik pielietojamās tehnoloģijas gadījumā ir izrādījusies kritiska.

Dienests vēstulē pauž uzskatu, ka apstākļi, kuru dēļ ir nepieciešami papildu darbi un attiecīgi jauna iepirkuma procedūra, ir kvalificējami kā neparedzami tehniskas dabas apstākļi.

VARAM gatavo informatīvo ziņojumu, kurā informēs valdību par visiem apzinātajiem riskiem saistībā ar šī projekta īstenošanu.

Kā vēstīts, valdība pagājušā gada oktobrī pieņēma lēmumu par papildus 11,6 miljonu latu (16,5 miljonu eiro) rezervēšanu Inčukalna gudrona dīķu sanācijas projektam, tādējādi kopējā summa, ko plānots iztērēt varētu pārsniegt 30 miljonus latu ( 45,5 miljonus eiro).

Pēc VARAM valsts sekretāra Aleksandra Antonova vēstules IUB iepriekš liedza VVD slēgt līgumu ar "Skonto būvi" par papildu summu.

Tiesa gan, paši būvnieki atzina, ka sākotnēji pieprasīto un valdības piešķirto papildu 16 miljonu eiro vietā nepieciešami vien pieci vai septiņi miljoni. TV3 raidījumam "Nekā personīga" viņi norādīja, ka gadījumā, ja VARAM ar Eiropas komisiju vienotos par līguma izpildes termiņa pagarināšanu, izmaksas saruktu vairāk kā uz pusi. "Skonto" iztiktu ar septiņiem miljoniem eiro, vācu ekspertu MUEG aprēķini ir vēl pieticīgāki – nepieciešami pieci miljoni bonusā.

Savukārt Sabiedrība par atklātību "Delna" būvnieku prasības vērtē, kā mēģinājumu izspiest no valsts papildu naudu.

Projekts "Vēsturiski piesārņoto vietu "Inčukalna sērskābie gudronu dīķi" sanācijas darbi" tiek finansēts no Eiropas Reģionālās attīstības fonda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!