Foto: LETA
Valsts vides dienesta (VVD) apgalvojumi par Inčukalna gudrona dīķu objekta pārņemšanu saistībā ar steidzamības kārtā plānotiem darbiem dīķa pārklāšanai ar plēvi, liecina ne tikai par valsts budžeta izšķērdēšanu, bet arī apliecina VVD nekompetenci, nolaidību un pat ļaunprātību, portālam "Delfi" pavēstīja SIA "Skonto būve" sabiedrisko attiecību konsultante Dagnija Dižbite-Svarinska.

Būvnieks aicina atbildīgās valsts institūcijas - Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM), Valsts kontroli un Iepirkumu uzraudzības biroju - pievērst uzmanību tam, ka Inčukalna gudrona dīķos sanācijas projekta ietvaros notiek valsts budžeta līdzekļu izšķērdēšana.

"Tehniskais koncepts Dienvidu dīķa iekonservēšanai tika izstrādāts jau vairākus mēnešus atpakaļ un tikai VVD nespēja pieņemt lēmumus un nekompetence ir aizkavējusi šo darbu īstenošanu līdz pat rudens sezonai, kad pieaug nokrišņu daudzums un palielinās riski vides tālākam piesārņojumam," uzsver "Skonto būve".

"Skonto būve" skaidro, ka rudenī, kad būtiski pieaug nokrišņu daudzums, palielinās arī riski piesārņojuma nokļūšanai tālāk gruntsūdeņos, tāpēc uzņēmums ir gatavs sākt dīķa apklāšanas darbus ar plēvi tikko VVD apstiprinās tehnisko piedāvājumu šo darbu veikšanai.

Turklāt dīķa iekonservēšana ir paredzēta "Skonto būves" un VVD līgumā, līdz ar to tam nav nepieciešams jauns iepirkums un papildu līdzekļi.

"VVD apzināta kavēšanās var radīt apkārtējai videi un iedzīvotāju veselībai būtiskus kaitējumus. VVD vilcināšanās nozīmē izsludināt jaunu iepirkumu, kas ievilks garumā gudrona dīķu iekonservēšanu," uzsver "Skonto būve", paužot neizpratni par VVD rīcību.

Uzņēmums interesējas, vai VVD plāno veikt šos darbus, vai tiks izsludināts jauns konkurss par jau izstrādātu projektu, vai arī tiks izmantots "Skonto būve" izstrādātais risinājums darbu veikšanai un slēgts līgums ar kādu citu uzņēmēju par to darbu izpildi, kas līguma ietvaros ir jādara "Skonto būvei".

Būvnieka ieskatā VVD rīcība ir vērtējama kā ļaunprātība un nolaidība - VVD vadība pārkāpj dienesta nolikumu, kas paredz, ka VVD mērķis "veicināt dabas resursu un enerģijas ilgtspējīgu izmantošanu.", bet VVD uzdevums ir "organizēt vēsturiski piesārņoto vietu sanāciju".

"VVD darbība vai precīzāk bezdarbība nav vērsta nedz uz VVD mērķu izpildi, ne uzdevumu veikšanu, bet šīs darbības mērķis ir cīņa ar "Skonto būve", bet darbības rezultāts - valsts budžeta līdzekļu izšķērdēšana un posts sabiedrībai," norāda uzņēmums.

Jau vēstīts, ka VVD 28. augustā pārņēma apsardzi Inčukalna gudrona dīķu teritorijā, savukārt SIA "Skonto būve" norādīja, ka notikusi krimināli sodāma rīcība un lūgusi Valsts policiju (VP) par šo faktu sākt kriminālprocesu.

Vēlāk VVD aicināja "Skonto būvi" atsaukt nepatiesi izplatīto informāciju par veidu, kādā VVD pārņēma Dienvidu dīķa apsardzi. Tāpat VVD publiskojis video no objekta pārņemšanas.

VVD līgumu ar "Skonto būvi" pārtrauca šā gada 8. jūlijā, ņemot vērā nesaskaņas par vairākiem līguma punktiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!