Somijas prezidente Tarja Halonena atbalsta Latvijas centienus krīzes pārvarēšanai un aicina pēc iespējas ātrāk panākt vienošanos ar starptautiskajiem aizdevējiem par uzņemtajām saistībām, pēc premjera un Somijas prezidentes tikšanās portālam "Delfi" ziņo Valsts kancelejas Komunikācijas departamenta pārstāvji.

Latvijas premjers Valdis Dombrovskis ar Halonenu tikās ceturtdien, 8.oktobrī. Tikšanās laikā galvenais uzsvars tika likts uz ekonomiskās attīstības jautājumiem un ekonomiskās krīzes pārvarēšanu.

Halonena sarunā norādīja, ka šobrīd pēc vairākiem veiksmīgiem ekonomikas attīstības gadiem ir pienākuši grūtāki laiki, tomēr iepriekšējā pieredze liecinot, ka tie ir pārejoši. Savulaik arī Somija ir pārvarējusi ekonomiskās grūtības, un Somijas prezidente saredz šādas iespējas pārvarēt krīzi arī Latvijai.

Halonena padziļināti interesējās par sarunu gaitu ar starptautiskajiem aizdevējiem. Somijas prezidente uzsvēra, ka ir vitāli svarīgi panākt vienošanos ar starptautiskajiem aizdevējiem un turpināt uzsākto progresu.

Tarja Halonena norādīja, ka, ņemot vērā krīzes pieredzi, sabiedrības sociālās drošības tīkls būtu jāveido ekonomikas augšupejas gados, lai krīžu laikā šo drošības tīklu varētu efektīvi izmantot. Somijas prezidente novēlēja Valdim Dombrovskim spēt veiksmīgi atrisināt iepriekšējos gados uzkrātās problēmas un iegūt sabiedrības uzticību, kā arī investēt nākotnē, kad pienāk labāki laiki. Ministru prezidents V.Dombrovskis uzsvēra, ka jau šobrīd tiek veikti pasākumi sociālā drošības tīkla stiprināšanai, kas saistīti ar veselības aprūpes, sociālās drošības un izglītības sistēmām.

Abu valstu amatpersonas pārrunāja ekonomiskās krīzes ietekmi uz darbaspēka pārvietošanos. Halonena norādīja, ka Eiropas Savienības valstīm jāveido ļoti ciešs sociālais dialogs, lai motivētu jauno paaudzi atgriezties un strādāt savas valsts labā.

Vēl viens jautājums, ko pārrunāja Halonena un Dombrovskis, bija Baltijas jūras aizsardzībai veltīta augstākā līmeņa sanāksme (Baltic Sea Action Summit) nākamā gada februārī Helsinkos. Galvenā uzmanība samitā tiks veltīta Baltijas jūras vides problēmām.

Uz samitu aicināti Eiropas valstu vadītāji, Eiropas Komisijas pārstāvji, nevalstiskās organizācijas un uzņēmēji, tajā skaitā arī Latvijas pārstāvji. Samita ietvaros notiks atsevišķa pētnieku sesija par HELCOM Baltijas jūras rīcības plānu un konkrētiem pasākumiem Baltijas jūras vides atveseļošanai, ņemot vērā vides, ekonomikas un citus aspektus.

Dombrovskis norādīja, ka jau šobrīd Latvija veic pasākumus, ko ir gatava prezentēt arī samitā, piemēram, jau no 2010.gada 1.jūnija Latvijā tiks ierobežota fosfātus saturošu veļas pulveru tirdzniecība.

Runājot par abu valstu divpusējām attiecībām, Halonena uzsvēra, ka tās ir labas un attīstās pozitīvā virzienā. Par spīti krīzei Somijas un Latvijas ekonomiskās sadarbības vide ir saglabājusies pozitīva.

Dombrovskis atkārtoti izteica uzaicinājumu Somijas prezidentei Tarjai Halonenai apmeklēt Latviju valsts vizītē 2010.gada pavasarī. Halonena apstiprināja, ka ir piekritusi un vizīte notiks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!