Par Latvijas reketa karali presē dēvētais un par izspiešanu organizētā grupā notiesātais Ivans Haritonovs lūdzis viņu no ieslodzījuma atbrīvot pirms termiņa, un otrdien to atbalstījusi arī cietuma administratīvā komisija.
Ieslodzījuma lietu pārvaldes priekšnieka vietnieks Andris Vētra skaidroja, ka argumenti Haritonova pirmstermiņa atbrīvošanai ir noteikti krimināllikumā, jo viņš ir izcietis 3/4 no piespriestā astoņu gadu termiņa, visā soda izciešanas laikā nav izdarījis nevienu pārkāpumu, turklāt pats lūdzis pirmstermiņa atbrīvošanu.

Jelgavas tiesā ierosinājums lemt par Haritona pirmstermiņa atbrīvošanu vēl nav saņemts. Vētra skaidroja, ka parastais šādu ierosinājumu izskatīšanas laiks ir aptuveni divas nedēļas un, ja tiesa nolemj atbrīvot, tas izdarāms līdz nākamās dienas pēcpusdienai.

Jāatgādina, ka Haritonovam, kuru toreizējais ģenerālprokurors vēl pirms tiesas publiski nosauca par reketa karali, Augstākā tiesa 1998.gada 29.maijā piesprieda brīvības atņemšanu uz astoņiem gadiem ar mantas konfiskāciju par organizētu izspiešanu grupā un viņš tika arestēts tiesas zālē.

Līdz šim spriedumam Haritonovs ieslodzījumā jau bija pavadījis trīs gadus, tomēr vairāk nekā gadu viņš pavadīja brīvībā, jo Rīgas apgabaltiesa viņam piemēroja mazāku sodu, kas atbilda laikam, kuru viņš jau bija nosēdējis cietumā pavadītajam laikam atbilstošu termiņu.

Kopā ar Haritonovu notiesāja arī Genādiju Vaļaginu, Aleksandru Korobeiko un Ruslanu Burlaju. Haritonovs ir vienīgais no šiem notiesātajiem, kurš atrodas apcietinājumā.

Arī Vaļaginu tiesa atbrīvoja pirms termiņa un arī viņam soda izciešanas laikā disciplīnas pārkāpumi neesot bijuši. Savukārt Korobeiko pērnā gada 17.jūnijā tika atrasts pakāries Daugavpils cietuma kamerā. Īsi pirms tam cietuma administrācija izskatījusi jautājumu par iespēju atbrīvot Korobeiko pirms termiņa. Burlajs tika atbrīvots jau iepriekš, taču pagājušajā gadā viņu apcietināja uz aizdomu pamata par kriminālo aprindu pārstāvja Denisa Rjazanova slepkavību. Pērn 27.decembrī Burlaju no apcietinājuma atbrīvoja, bet jau nākamajā dienā viņu apšaudē ievainoja.

Pēc policijas pārstāvju presē sniegtajām ziņām, Haritonovs 90.gados vadīja vienu no diviem lielākajiem organizētās noziedzības grupējumiem, kas reketā pārauga no apsardzes biznesa. Izteikti minējumi, ka pēc atbrīvošanas no cietuma viņš vai nu varētu emigrēt no Latvijas, vai pievērsties legālam biznesam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!