Foto: LETA

Jaunā Rīgas teātra galvenais režisors Alvis Hermanis raidījumā "Viens pret vienu" norādīja, ka Saeimas deputātu intelektuālais līmenis ar katru reizi krītas, un nākotnes labā Latvijas politikā būtu jāiesaista krievu tautības cilvēki.

Vērtējot Saeimas vēlēšanu rezultātus, režisors nosauca tos kā labus. Viņaprāt, vēlēšanās būtu jāpiedalās mazākam skaitam vēlētāju: "Jo mazāk vēlēšanās piedalīsies, jo labāk. Vēlēšanu iznākums atkarīgs no diviem lielumiem – no vēlētāju intelektuālās kvalitātes un politiķu kapacitātes."

Viņš kritiski izteicās par iedzīvotājiem, kas uz vēlēšanām neaizgāja un nenobalsoja. "Diemžēl Latvijā mazizglītotais vēlētājs ir lielā vairumā. Pierādījās, ka 40% vēlētāju ir bez smadzenēm, un tās atrodas pastāvīgā atpūtā. Nepiedalīšanās valsts vadīšanā liecina par to, ka mēs uzreiz viņus varam nolikt malā. Ja viņi atnāktu uz vēlēšanām, tad viņi parādītu savu iracionālitāti. Viņi var sekot līdzi izotēriskām lietām, un rezultāti būtu tādi, ka mute būtu vaļā," teica Hermanis. Viņaprāt, "mazizglītotais vēlētājs" nobalsoja par Ingunu Sudrabu un Arturu Kaimiņu.

Hermanis pauda viedokli, ka Latvijas parlamenta intelekta kvalitāte ar katru reizi krītas. Gadījumā, ja mums tomēr būtu izglītoti vēlētāji, tik un tā nebūtu lielas izvēles, par ko vēlēt, uzskata Hermanis. "Es saskaitīju no dažādām partijām astoņus cilvēkus, kuriem ir izcilas kompetences vadīt valsti un atbilst 21. gadsimta garam. Pārējie ir gadījuma cilvēki un "lūzeri pa žizņi (no krievu valodas - dzīvē)"".

Režisors uzskata, ka par valsts atbildību jāuzņemas trešdaļai pilsoņu. "Tā apātija un īgnums, kas pēdējā laikā valda Latvijā, salīdzinot ar to eiforiju, kas bija Atmodas laikā - tādas vairs nebūs. Tāpēc mums jāsaprot, ka 30% pilsoņu jāuzņemas atbildība un jāizvelk valsts. Tas jāpieņem kā slikts laiks aiz loga. Grūti koncentrēties, ja kāds apkārt bojā gaisu un visu laiku traucē, bet tieši tāpēc mums jāsaņemas. Es nerunāju par intelektuāļiem. Es pazīstu daudzus fantastiskus latviešu skolotājus, celtniekus, zemniekus, kuri ir tas garants."

Viņš atzina, ka no viņa ir grūti izveidot rusofobu. "Grūti nosaukt tos, kuri iestudēja tik daudz krievu autoru darbus kā es." 

Hermanis atklāja, ka viņam sāp, kas notiek Krievijā. "Krievija šobrīd ir apdraudējums starptautiskai kārtībai. Kā viņi atpūšas savā valstī, tā ir viņu darīšana. Taču, kad viņi sāk apdraudēt kaimiņvalstis, tas jau ir mums bīstami," teica Hermanis.

"Neviens cilvēks nav izdarījis tik lielu kaitējumu Krievijas valstij un ekonomikai kā [Krievijas prezidents] Putins. To viena maza daļa cilvēku Krievijā saprot. Pārējiem vajadzīgs laiks, lai to saprastu."

Atceroties 2007. gadā piedzīvoto "lietussargu revolūciju", viņš minēja, ka plecu pie pleca atradās Sandra Kalniete, Nils Ušakovs un Einars Repše, norādīt, ka tagad tas ir neiedomājami.

Hermanis sacīja, ka demokrātijā ir "brīnišķīgs izgudrojums", taču vairums kvalitatīvu lēmumu sabiedrība nespēj uzņemties, tāpēc galvenos uzdevumus būtu jāuzņemas mazākumam, uzņemoties atbildību katrs par sevi.

"Man pat likās daudz zīmīgāks gadījums, ka Krievija iekļāva melnajā sarakstā Judinu. Tas ir signāls, ka viņiem nepatīk, ka krievu cilvēki piedalās latviešu partijās. Tie mazohisti, kas visu laiku balso par "Saskaņu"... Viņi šobrīd atrodas Krievijas televīzijas hipnozē. "Saskaņas" vēlētājs ir atkarīgs no tā, kā rīkosies Putins. Viņi nevēlas piekrist Latvijas valsts idejai," uzskata Hermanis.

Uz raidījuma vadītājas jautājumu, vai par 300 eiro pensiju iedzīvotāji var saglabāt patriotismu, domājot, par to, vai pietiks naudas zālēm, Hermanis atbildēja, ka arī viņa vecāki ir pensionāri, tāpēc viņu nevajagot iežēlināt, un tas neesot arguments, lai runātu par patriotisma trūkumu.

"Mums ir dota unikāla lieta dzīvot Latvijā. Šī ir brīnišķīga zeme. Es simts reizes varēju migrēt. Visas brīnišķīgās lietas dzīvē ir par velti – mīlestība, draugi, dzīvība," teica Hermanis.

Runājot par valsts attīstību, Hermanis sacīja, ka aizbraukušos nekādi nevaram dabūt atpakaļ, un vairāk politikā būtu jāiesaista krievu cilvēkus. "Koalīcijā esošām partijām jādod atbildīgi amati pēc iespējas vairāk krievu tautības cilvēkiem. Jādod signāls krievu kopienai, ka vajag piedalīties valsts pārvaldē nevis caur partiju, kas visu laiku sazvanās ar Kremļa partijām, bet caur latviskām partijām."

Režisors norādīja, ka cilvēki brauc prom no valstīm visā pasaulē, arī pārtikušās zemēs. "Arī daļa ģimenes aizbrauca uz Īriju. Man nav pārliecības, ka tas notiek ekonomisku iemeslu dēļ."

Hermanis pauda bažas par gaidāmā premjera un ministru izvēles procesu, sasaistot to ar prezidenta izvēli nākamajā gadā. "Ja cilvēki nav iekonservēti dārzeņi, tad viņi mainās. Bērziņš paliek arvien "šķidrāks".[..] Šahs, kas notiek ar premjera izvēlēšanu varētu būt arī tāpēc, lai prezidents saņemtu to termiņu. Viņš ir ļoti necaurspīdīgs cilvēks Viss, ko viņš dara, ir aizdomīgi. Viņš neatklāj daudzas lietas," teica Hermanis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!