Foto: Reuters/Scanpix
Jaunās paaudzes karš jeb hibrīdkarš, kā to bieži dēvē, atgādina mafiju, uzskata Latvijas Ārpolitikas institūta pētnieks Jānis Bērziņš.

Ceturtdien notiekošajā starptautiskajā konferencē par Latvijas dalību NATO, Bērziņš skaidroja, ka patlaban daudzviet pasaulē notiekošā karadarbība atgādina mafijas rīcību, kuras laikā tiek meklēti oponentu vājie punkti. Bērziņš pārliecināts, ka šādu taktiku patlaban izvēlējusies arī Krievija.

Domājot par Krievijas stratēģiju Ukrainā, kā arī citur, būtu jāsaprot, ka karo nevis valstis, bet gan to tautas, norādīja Bērziņš. Viņš pauda viedokli, ka Krievijas aktivitātes, kas vērstas uz kāda reģiona destabilizāciju, ir sarežģītas un nav acij manāmas. Tās atgādina miglu, kas ir vāji pamanāma un netverama, sacīja eksperts.

Savukārt Latvijas vēstnieks NATO Māris Riekstiņš uzsvēra, ka Krievija patlaban izvēlējusies sekot pretēji attīstības ceļam, kuru izvēlējusies Rietumu sabiedrība, kas mēģina akcentēt uzmanību uz abpusēji izdevīgu attiecību veidošanu. Raugoties uz Ukrainā notiekošo militāro konfliktu, var secināt, ka Krievija ir pievērsusies militārajai modernizācijai.

Tikmēr Bērziņš piebilda, ka hibrīdkarš iekļauj sevī vairāk terorisma iezīmju. Viņš pastāstīja, ka mūsdienu karadarbība varētu tikt iedalīta astoņos posmos, kur četri pirmie nav saistīti ar militārām darbībām, bet gan iekļauj cita veida akcijas. Piektais posms paredz tiešu konfliktu, kam seko militāras darbības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!