Foto: Saeimas administrācija

Ceturtdien Saeimas rīkotā ārpolitikas un drošības konferencē pulcēsies aptuveni 300 starptautiska līmeņa ārlietu eksperti un augstas amatpersonas, tostarp arī Eiropas Savienības (ES) augstā pārstāve ārlietās un drošības politikas jautājumos Federika Mogerīni un NATO ģenerālsekretāra vietnieks Aleksandrs Veršbovs. Divu dienu konferenci video tiešraidē būs iespējams vērot portālā "Delfi".

Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Ēriks Kalniņš (V) norāda, ka šī nedēļa Latvijas prezidentūras ietvaros paiet ārpolitikas zīmē – Saeimas rīkotajā konferencē pulcēsies vairāk nekā 300 ES parlamentārieši, augstas ES un NATO amatpersonas, kā arī starptautiska līmeņa ārlietu eksperti, bet vienlaikus Rīgā notiks arī ES valstu ārlietu ministru neformālā, jeb tā dēvētā Gimnihas sanāksme.

Konferencē piedalīsies virkne starptautiska līmeņa ārlietu ekspertu, tostarp Starptautiskā pētījumu centra "European Council on Foreign Relations" vecākā politikas pētniece Kadrija Līka, Gruzijas Stratēģisko pētījumu institūta prezidente Eka Tkešelašvili, Karaliskā Starptautisko attiecību institūta "Chatham House" Krievijas un Eirāzijas programmas zinātniskais līdzstrādnieks Džeimss Šers, kā arī Ukrainas Razumkova centra Ārējo attiecību un starptautiskās drošības programmas līdzvadītājs Oleksijs Meļņiks.

Ar pasākuma programmu var iepazīties šeit.

Eksperti sniegs savu skatījumu par tādiem jautājumiem kā Austrumu partnerības pārdefinēšana ceļā uz Rīgas samitu, hibrīdkarš kā jauns drošības izaicinājums Eiropai, ES reakcija uz nestabilitāti un apdraudējumiem Vidusjūras dienvidos un Tuvajos Austrumos, kā arī izaicinājumi un risinājumi ES kaujas grupu nosūtīšanai misijās pašreizējā tiesiskā regulējuma ietvaros.

Tāpat sanāksmē uzstāsies Latvijas ārlietu eksperti - Latvijas Ārpolitikas institūta direktors Andris Sprūds, Austrumeiropas politikas pētījumu centra izpilddirektors Andis Kudors un Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas Drošības un stratēģiskās pētniecības centra pētniece Nora Vanaga.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!