Foto: LETA

Saskaņā ar Iekšlietu ministrijas (IeM) rīcībā esošo informāciju bijušā Saeimas deputāta Alekseja Holostova izraidīšana no Krievijas notikusi jau pirms divām nedēļām un svētdienas Kremļa telekanāla sižets var tikt uzskatīts par savlaicīgi sagatavotu informatīvā kara sastāvdaļu, pauda iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis.

"Saskaņā ar mūsu rīcībā esošo informāciju Holostova izraidīšana no Krievijas Federācijas ir notikusi jau vairāk nekā divas nedēļas atpakaļ un nav tiešā saistībā ar piektdien no Latvijas izraisīto Krievijas pilsoni," ar savas padomnieces Daigas Holmas starpniecību, pauda ministrs.

Ministrs norāda, ka Krievijas specdienestu šodienas paziņojums un sagatavotais sižeta pieteikums televīzijas kanālā NTV var tikt uzskatīs par savlaicīgi sagatavotu informatīvā kara sastāvdaļu. "Detalizētāki komentāri par faktiem preses paziņojumā vai TV sižetā netiks sniegti, jo vispārpieņemta starptautiskā prakse ir šādus gadījumus nekomentēt neatkarīgi no tā, vai izskanējusī informācija atbilst vai neatbilst patiesībai," norādīja Kozlovskis.

Iepriekš Ārlietu ministrijas (ĀM) preses sekretārs Kārlis Eihenbaums norādīja, ka ministrija pauž neizpratni un nožēlu par Krievijas rīcību apsūdzot Holostovu spiegošanā Latvijas labā. Eihenbaums paskaidroja, ka šobrīd vēl Latvijas puse no Krievijas nav saņēmusi oficiālu paziņojomu par notikušo. ĀM pārstāvis arī pauda, ka ministrija centīsies noskaidrot un izanalizēt visus notikušā apstākļus. "Šobrīd varam paust, ka Krievijas rīcība izraisa nožēlu un neizpratni," norādīja Eihenbaums.

Krievijas telekanāls NTV sagatavojis materiālu, kurā esot redzama Latvijas pilsoņa, bijušā Saeimas deputāta un Latvijas specdienestu darbinieka Holostova rakstiska atzīšanās Krievijas Federālajam drošības dienestam (FDD). NTV ziņoja, ka FDD atmaskojis Holostovu kā Latvijas spiegu un viņš izraidīts no Krievijas.

"Es atrodos Krievijas teritorijā Latvijas specdienestu uzdevumā, kuri darbojas [ASV] Centrālas izlūkošanas pārvaldes (CIP) vadībā," šajā videoierakstā sacīja Holostovs. Viņš sacīja, ka esot savervēts pirms septiņiem vai astoņiem gadiem un izraudzījies segvārdu Glorija. Holostovs apgalvoja, ka viņa ģimene būtu apdraudēta, ja viņš nebūtu piekritis sadarboties.

Holostova darba uzdevumi ietvēruši informācijas vākšanu par Krievijas iedzīvotāju, tostarp ierēdņu, neapmierinātību ar Krievijas valdību un prezidentu Vladimiru Putinu. Holostovs sacīja, ka viņam bijuši plaši sakari starp Valsts domes deputātiem un viņš bieži ticies ar viņiem. NTV sižetā gan minēts tikai viens deputāts, ar kuru Holostovs ticies – Aleksejs Mitrofanovs, kurš pašlaik slēpjas ārzemēs. NTV sižetā apgalvots, ka Holostovam par darbu samaksāti 10 tūkstoši rubļu, bet nav norādīts, par kādu laika posmu.

Piektdien no Latvijas tika izraidīts Krievijas politologs Konstantīns Simonovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!