Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija kategoriski iebilst pret virszemes autostāvvietas celtniecību pie Latvijas Nacionālas operas Aspazijas bulvāra un Krišjāņa Barona ielas stūrī.
Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija norādīja, ka Latvijas Nacionālā opera ir būvēta kā brīvstāvoša celtne kanāla malā. Minētajā vietā vēsturiski ir izveidota noteikta parka sistēma, kas ir ļoti būtiski, lai opera izceltos citu ēku vidū.

Jebkura virszemes jaunbūve operas tuvumā samazinās tās arhitektonisko, mākslinieciko un kultūrvēsturisko vērtību, norādīja inspekcijā.

Minētās autostāvvietas pirmajā būvniecības variantā paredzēta autostāvvieta 211 automašīnām, bet būvapjoma augstumus paredzēts četri metri. Paredzams, ka minētājā būvē tiks ierīkota arī kafejnīca, kas būs izbūvēta krietni augstāk nekā autostāvvieta, kā arī vairāki veikali, kas būs ielas līmeņa augstumā.

Savukārt otrajā autostāvvietas būvniecības variantā iecerēta autonovietne 206 automašīnām, bet paredzētais būvapjoma augstums ir septiņi metri. Arī šajā priekšlikumā paredzēti veikali un kafejnīca, kā arī sabiedriskā tualete.

Abos minētajas variantos iebraukšana paredzēta no K.Barona ielas.

BNS jau vēstīja, ka 13.jūnijā Rīgas domes sēde akceptēja vairāklīmeņu autostāvvietas Aspazijas bulvāra un Krišjāņa Barona ielas stūrī aiz Nacionālās operas būvniecības ieceri.

Tāpat domes sēdē Rīgas domes Pilsētas attīstības departamentam uzdots organizēt konkursu par labāko autostāvvietas projekta priekšlikumu.

Domes sēdē arī nolemts, ka autostāvvietas projekta galīgais skiču variants vēl jāizskata Rīgas domes komitejās un jāapstiprina domes sēdē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!