Foto: LETA

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija otrdien konceptuāli atbalstīja Enerģijas dzērienu aprites likumprojektu, kas paredz arī aizliegumu pārdot enerģijas dzērienus cilvēkiem līdz 18 gadiem, un, ņemot vērā, ka likumprojekts skar Eiropas tiesības, vienojās aicināt Ekonomikas ministriju nosūtīt to notifikācijai Eiropas Komisijā (EK), portālu “Delfi” informēja Saeimas Preses dienestā.

Jau vēstīts, ka Saeimas deputāti martā izskatīšanai komisijās nodeva Enerģijas dzērienu aprites likumprojektu, kas paredz regulēt enerģijas dzērienu izplatīšanu un reklamēšanu.

Kā otrdien komisijas sēdē norādīja viens no likumprojekta autoriem Vladimirs Reskājs (SC), jautājums par enerģijas dzērienu apriti skatāms divos aspektos, proti, tas ir nacionālas nostājas jautājums, taču jāņem vērā, ka Latvija ir Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts un arī uz mūsu valsti attiecas Eiropas tiesības.

Būtiski vispirms paust nacionālo nostāju šajā jautājumā un tikai tad uzsākt konsultāciju procesu ar EK, sacīja Reskājs, vienlaikus vēršot klātesošo uzmanību, ka arī negatīva EK vērtējuma gadījumā pastāvēs iespēja rosināt diskusiju ES mērogā un mainīt pastāvošo viedokli šajā jautājumā.

Enerģijas dzērienu aprites likums izstrādāts atbilstoši Sabiedrības veselības pamatnostādnēm 2011. līdz 2017.gadam, un tas nepieciešams, lai regulētu enerģijas dzērienu izplatīšanu un reklamēšanu, tostarp ierobežotu enerģijas dzērienu tirdzniecību personām, kas jaunākas par 18 gadiem, tādējādi pasargājot šīs cilvēku grupas veselību, norāda likumprojekta autori.

Likumprojektā noteikts, ka enerģijas dzērienus būs aizliegts pārdot un iegādāties personām, kas jaunākas par 18 gadiem. Mazumtirgotāja pienākums būs pieprasīt pircējam uzrādīt personu apliecinošu dokumentu, lai pārliecinātos par tā vecumu, savukārt pircēja pienākums būs pēc mazumtirgotāja vai uzraudzības un kontroles iestādes pieprasījuma apliecināt savu personu un vecumu, uzrādot personu apliecinošu dokumentu.

Tāpat jaunais likums paredz aizliegt enerģijas dzērienu mazumtirdzniecību izglītības iestāžu telpās un teritorijā, kā arī piedāvāt tos par velti personām, kuras nav sasniegušas pilngadību, kā dāvanu, kompensāciju par citas preces iegādi vai pakalpojuma saņemšanu.

Enerģijas dzērieni mazumtirdzniecības vietās pārdošanai būs jānovieto savrup no citiem pārtikas produktiem, lai tie būtu viegli identificējami, un vienlaikus tirdzniecības vietās jāizvieto norādes, kas vēsta par augsto kofeīna saturu dzērienā, un, ka tas nav ieteicams grūtniecēm un sievietēm, kas baro bērnu ar krūti.

Likumprojekts arī paredz noteikt enerģijas dzērienu reklāmā ietveramo informāciju, proti, brīdinājumu par enerģijas dzērienu pārmērīgas lietošanas negatīvo ietekmi, kā arī šādas informācijas vizuālo izvietojumu un reklāmas ierobežojumus.

Tāpat likumprojekts paredz noteikt, ka Enerģijas dzērienu aprites likuma izpildi uzrauga un kontrolē Valsts ieņēmumu dienests un citas uzraudzības un kontroles iestādes atbilstoši savai kompetencei.

Par termiņu priekšlikumu iesniegšanai otrajam lasījumam komisija rosina noteikt 1.septembri.

Plānots, ka likums stāsies spēkā 2014.gada 1.janvārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!