Foto: DELFI

No publiski apspriestajiem Valsts prezidenta amata kandidātiem iedzīvotāji par piemērotāko uzskata Saeimas deputātu Mārtiņu Bondaru (LRA), trešdien vakarā vēstīja raidījums "LNT Ziņas", atsaucoties uz "SKDS" jaunāko socioloģisko aptauju.

Taču vienlaikus aptauja arī atklāj, ka par potenciālajiem prezidenta amata kandidātiem respondenti nav augstās domās, jo viņus novērtējuši ar viduvējām un zemām atzīmēm.

Aptaujātajiem bija jāizsaka viedoklis par septiņu potenciālo kandidātu piemērotību prezidenta amatam. Desmit punktu skalā ar atzīmi "pieci" par piemērotāko atzīts Bondars. Kā otrs minēts Eiropas Kopienu tiesas tiesnesis Egils Levits, kurš novērtēts ar 4,6 punktiem, bet trešo vietu ar 4,3 punktiem dala eiroparlamentāriete Sandra Kalniete (V) un pašreizējais Valsts prezidents Andris Bērziņš.

Sarakstu noslēdz Latvijas vēstnieks NATO Māris Riekstiņš, kurš novērtēts ar 4 punktiem, bijušais Satversmes aizsardzības biroja vadītājs Jānis Kažociņš, kura piemērotība novērtēta 3,7 punktu līmenī, un premjerministre Laimdota Straujuma (V) ar 3,1 punktu.

Politologa, Latvijas Universitātes profesora Jāņa Ikstena vērtējumā šādas atbildes liecina par iedzīvotāju vēlmi augstajā amatā redzēt kādu jaunu seju, kura nav bijusi pārāk daudz iesaistīta politikā.

"Es domāju, ka Levita kunga līdzdalību "Latvijas ceļā" jau ir aizmirsuši 95%. Savukārt Mārtiņš Bondars ir tas jaunais spēks, kurš ir nosacīti ienācis Saeimas apritē pavisam nesen, arī, protams, aizmirstot to, ka viņam ir vairākas partijas aiz muguras," aptaujas rezultātus komentēja Ikstens.

Savukārt krievvalodīgie pilsoņi potenciālo kandidātu piemērotību prezidenta amatam vērtē pavisam citādāk nekā aptaujātie kopumā. Krietni apsteidzot Bondaru un Straujumu, krieviski runājošo vidū nepārspēts favorīts ir Bērziņš.

Ikstens uzskata, ka viņam līdzi nāk stāsts par to, ka viņš ievēlēts ar "Saskaņas" balsīm. Līdz ar to viņš nosacīti ir kā "savējais prezidents". Turklāt arī viņa ārpolitiskā darbība ir tāda, "kas ir bijusi vērsta vispirmām kārtām uz Austrumiem no Zilupes".

No septiņiem kandidātiem par nepiemērotāko Valsts prezidenta amatam krievvalodīgie atzinuši Kalnieti, nenovērtējot viņu pat ar "divnieku".

Sociologs, "SKDS" direktors Arnis Kaktiņš vērsa uzmanību, ka, vērtējot visas atbildes, arī kopumā augstāku atzīmi par "pieci" vai "seši" kandidāti nav nopelnījuši. "Labākā atzīme diemžēl ir bijusi tikai un vienīgi "viduvēji", un mēs redzam, ka atsevišķi kandidāti ir saņēmuši tādas atzīmes, ka skolā acīmredzot viņiem tas būtu novērtēts kā neieskaitīts," norādīja Kaktiņš.

Jau vēstīts, ka LRA oficiāli Valsts prezidenta amatam izvirzījusi deputātu, bijušo "Latvijas Krājbankas" valdes priekšsēdētāju Bondaru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!