Foto: LETA
Pēc vairākas dienas ilgušas izvairīšanās sniegt vērtējumu par situāciju Ukrainā Rīgas mēra Nila Ušakova pārstāvētās sociāldemokrātiskās partijas "Saskaņa" valde trešdien pieņēmusi lēmumu, kurā pauž, ka ir kategoriski pret vardarbības pielietošanu Ukrainā no jebkuras puses.

Partijas valdes paziņojumā, kurā gan nav pausts konkrēts vērtējums par Krievijas militārpersonu intervenci Krimas pussalā, teikts, ka "Saskaņa" atbalsta Ukrainas teritoriālo vienotību un visu Ukrainas teritorijā notikušo vardarbības gadījumu starptautisku izmeklēšanu.

Tāpat valdes paziņojumā pausts, ka spēkiem, kas pašlaik vada Ukrainu, pēc iespējas ātrāk jāorganizē Augstākās Radas un prezidenta vēlēšanas.

"Brīvas un demokrātiskas vēlēšanas ir viens no Ukrainas stabilitātes priekšnoteikumiem un nepieciešams nosacījums jebkurai Eiropas valstij," norādīts "Saskaņas" valdes lēmumā.

Tajā pausts atbalstām Ukrainas nacionālo un lingvistisko minoritāšu plašu tiesību ievērošanai atbilstoši Eiropas Padomes un EDSO standartiem, kā arī
tūlītējam konstruktīvam dialogam starp Eiropas Savienību, Krieviju un Ukrainu, lai nekavējoties stabilizētu situāciju Ukrainā.

Vienlaikus "Saskaņas" valdes lēmumā arī teikts: "Mēs esam par nepārtrauktu Eiropas, Latvijas un Krievijas dialogu visos līmeņos - politiskajā, ekonomiskajā, kultūras, un arī partiju līmenī. Konstruktīvas attiecības ar Krieviju ir viens no pamatprincipiem stabilitātei un attiecīgi uzplaukumam visā Eiropas kontinentā."

Lēmumā arī pausts, ka "Saskaņa" ir kategoriski pret atsevišķu politiķu mēģinājumiem eskalēt situāciju Latvijā, izmantojot retoriku, kas ir vērsta pret nacionālajām minoritātēm un pilsoniskajām brīvībām. Bažas radot mēģinājumi iejaukties plašsaziņas līdzekļu darbā un aicinājumi ierobežot vārda brīvību.

"Delfi" jau vēstīja, ka pirmdien notikušajā Saeimas Ārlietu un Eiropas lietu komisiju kopsēdē, kurā tika sagatavots Saeimas paziņojums, kurā nosodīta Krievijas agresija Ukrainā, "Saskaņas centra" deputāti atturējās balsojumā par paziņojuma tekstu. Pirms balsojuma "Saskaņas centra" deputāti aicināja savus kolēģus no citām partijām nesteigties ar subjektīviem secinājumiem un lūgt ANO Miera uzturēšanas spēku nosūtīšanu uz Ukrainu. 

Ukrainas prezidenta ārkārtas vēlēšanas, kurās tiks izraudzīts gāztā Viktora Janokoviča pēctecis, plānotas 25. maijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!