Foto: DELFI
Ieilgušo remontdarbu un atzinumu trūkuma dēļ Jaunmārupes pamatskolas skolēni pirmo septembra nedēļu mācīsies esošajās skolas telpās.

Mārupes pašvaldībā cer, ka līdz nākamajai nedēļai izdosies saņemt nepieciešamos atzinumus, lai mācības varētu sākt SIA "Sabiedrība Mārupe" telpās, kuras būs pielāgotas mācību procesam.

Atzinumu par telpu piemērotību mācību procesam jau sniedza Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests, tomēr Veselības inspekcija (VI) uzdeva vairākus jautājumus, kas vēl jāsakārto. VI esot solījusi jautājumu izskatīt paātrinātā kārtībā, sacīja pašvaldībā.

Kā pastāstīja VI pārstāve Liesma Kalve, inspekcija joprojām no Jaunmārupes pamatskolas nav saņēmusi informāciju par skolēnu skaitu un gaismas mērījumus uz soliem. Tikai zinot skolēnu skaitu, būs iespējams sniegt atzinumu, vai telpas atbilst noteiktajām prasībām, skaidroja Kalve.

Līdz šodienas pēcpusdienai VI vēl nebija saņēmusi nepieciešamo informāciju, līdz ar to VI atzinumu par telpu piemērotību mācību procesam nav devusi.

Pagaidām pašvaldībā nevarēja pateikt, kad skolēni varētu sākt mācības jaunajā skolas ēkā.

Kā ziņots, vecāko klašu audzēkņu vecāki pauda neizpratni par mācību procesa organizēšanu no septembra - sākotnēji paziņots, ka ieilgušu remontdarbu dēļ vecāko klašu audzēkņiem būs jāmācās SIA "Sabiedrība Mārupe" telpās, taču vecāku sapulcē ne skolas direktore, ne Mārupes novada domes priekšsēdētājs vecākiem nav varējuši precizēt, kurā datumā mācības sāksies, kā arī paziņots, ka ražotnes telpas atbildīgās institūcijas apsekos vien 31.augustā. Mārupes pašvaldībā šo informāciju noliedza, sakot, ka telpas apsekotas jau šodien un mācību sākums netiks kavēts.

Jaunmārupes pamatskolas vecāko klašu skolēniem jaunajā mācību gadā nāksies mācīties ārpus skolas telpām, jo ir ieilguši jaunās piebūves remontdarbi. Ņemot vērā šo situāciju un apzinoties jaunā mācību gada tuvošanos, Mārupes novada dome intensīvi meklējusi alternatīvus risinājumus Jaunmārupes pamatskolas skolēnu izglītības procesa nodrošināšanai. 25.augustā novada domes ārkārtas sēdē deputāti lēma uz laiku iznomāt SIA "Sabiedrība Mārupe" piederošās telpas Mazcenu alejā 37. Plānots, ka uz īrētajām telpām varētu pārcelt Jaunmārupes pamatskolas vecāko klašu skolēnus.

Jaunmārupes pamatskolas audzēkņa māte Liene Stumbure skaidroja, ka vecāki nav tikuši laicīgi un skaidri informēti par šīm izmaiņām. Par tām vecāki sākotnēji uzzinājuši presē, bet 26. augustā skolēnu vecāki no savām klases audzinātājām saņēmuši informāciju, ka mācību process vecāko klašu audzēkņiem tiks nodrošināts minētajā adresē Mazcenu alejā 37. 27. augustā notikusi sapulce, kurā bija plānots skaidrot izmaiņas detalizētāk. Sapulcē piedalījušies Mārupes novada domes priekšsēdētājs Mārtiņš Bojārs un Jaunmārupes pamatskolas direktore Iveta Timule.

"Sapulces gaitā tika noskaidrots, ka ne domes priekšsēdētājs, ne Timules kundze nemaz nevar nosaukt konkrētu mācību procesa sākšanas dienu, pat mēnesi! Uzzinājām, ka tikai 31.augustā minētas telpas apsekos Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests un citas kompetentās iestādes, lai vērtētu, vai tās vispār ir pielāgojamas un atbilstošas skolēnu uzņemšanai," pauda Stumbure.

Mārupes novada domes pārstāve Uva Bērziņa norādīja, ka telpas jau apsekotas un mācību process sāksies, kā ieplānots - daļai vecāko klašu audzēkņu telpās Mazcenu alejā, daļai - pamatskolas telpās. Savukārt 1.septembra svinīgās uzrunas notiks Jaunmārupes pamatskolas telpās.

Kā ziņots, izmaiņas mācību procesa organizēšanā skaidrojamas ar ieilgušajiem darbiem pamatskolas jaunajā piebūvē. Tā kā darbi vēl nav pabeigti, ēka netika pieņemta ekspluatācijā.

Bērziņa skaidroja, ka skolas ēka netiek būvēta no jauna, bet gan tiek veikta padomju laikā celtas ēkas rekonstrukcija. Šis rekonstrukcijas process izvērties sarežģītāks, nekā iepriekš plānots, - sākot būvkonstrukciju demontāžu, atklājās iepriekš neparedzēts darbu apjoms, kas arī būtiski pagarinājis un aizkavējis visu būvniecību.

Ņemot vērā šo situāciju un apzinoties jaunā mācību gada tuvošanos, Mārupes novada dome intensīvi meklējusi alternatīvus risinājumus Jaunmārupes pamatskolas skolēnu izglītības procesa nodrošināšanai. Tika apsekotas vairākas ēkas Jaunmārupē, kas atrodas maksimāli tuvu Jaunmārupes pamatskolai un būtu pielāgojamas klašu izveidošanai. Novada dome lēmusi uz laiku iznomāt SIA "Sabiedrība Mārupe" piederošās telpas Mazcenu alejā 37.

Līdz ar to visi Jaunmārupes pamatskolas skolēni 1. septembrī varēs sākt jauno mācību gadu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!