Foto: DELFI Aculiecinieks
Rīgas Doma baznīcas rekonstrukcijas darbu pabeigšana iekavēsies par četriem mēnešiem, svētdien vēstīja "LNT Ziņas".

Iepriekš bija plānots, ka torņa un kupola atjaunošana beigsies jau 30.jūnijā, taču darbi iekavēsies līdz oktobra beigām, jo negaidīti nācies mainīt dzelzs stiprinājumu vietu torņa iekšienē. Sākotnējā iecere bija tos izvietot virs logu arkām, bet bažās par sabojāšanu iebildumus izteica kultūrvēstures eksperti. Dzelzs konstrukcijas nācās pacelt par stāvu augstāk, un attiecīgi iekavējās pārējie darbi.

Kā norāda raidījums, tik vērienīgus rekonstrukcijas darbus Rīgas Doma tornis, kupols un zvanu galerija bija gaidījuši jau kopš 19.gadsimta beigām. Vēl nesen tika brīdināts: Rīgas Doma tornis bīstami sasvēries un kupols var iebrukt. Liela daļa no konstrukciju materiāliem ir vairāk nekā 500 gadus veci.

Rekonstrukcijas darbiem vienmēr pietrūcis naudas, bet tagad tiem novirzīti 5,8 miljoni eiro no Eiropas Savienības (ES) fondiem.

Tuvākajā laikā paredzēts sākt skārda seguma nomaiņu. Lai arī lielākā daļa no torņa kupola un zvanu galerijas koka konstrukcijām tagad tiek būvēta pilnībā no jauna, ļoti sarežģīta ir gadsimtiem seno vēstures liecinieku bojāto posmu izzāģēšana un aizpildīšana ar jauno.

"Galvenais ir saglabāt šo unikalitāti, tāpēc mēs nevis nojaucam torni un uzceļam viegli metāla konstrukciju, kas būtu daudz vienkāršāk un lētāk, bet protezējam, atslogojam, atliekam atpakaļ, lai šī konstrukcija kalpotu turpmāk," stāstīja Latvijas Evanģēliski luteriskās baznīcas projektu vadītājs Kaspars Upītis.

Patlaban restaurācijai nodots arī Rīgas Doma pulkstenis, kas savā vietā atgriezīsies, līdzko uzklās jauno skārdu. Bailes no kupola sagrūšanas bija iemesls, kāpēc jau 14 gadus tajā nav zvani pilnā komplektā un palikuši tikai divi. Taču šā gada beigās beidzot atkal iekārs septiņus zvanus, kas kopā sver četras tonnas. To skaņu saspēle katrā apaļajā stundā būšot iespaidīga.

Ar pašreizējiem darbiem drošības stiprināšanai nebūs gana, tāpēc tiek gaidīta iespēja pieteikties nākamajiem ES fondu miljoniem, lai stiprinātu pamatus, mūra sienas un kolonnas.

Doma baznīcu patlaban rekonstruē 60 būvnieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!