Iekšlietu ministrs Mareks Segliņš sestdien tiksies ar Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) direktoru Luisu Frī (Louis Freeh), lai izvērtētu līdzšinējo sadarbību un apspriestu nākotnes ieceres.
Informācijā par gaidāmo tikšanos minēts, ka pašlaik starp FIB un Latvijas tiesībaizsardzības institūcijām plašāk tiek attīstīta sadarbība informācijas apmaiņā organizētās noziedzības apkarošanas jomā, praktiskajā palīdzībā, īpaši noziegumu ar terorisma pazīmēm izmeklēšanā.

FIB sniedz Latvijai palīdzību universālveikalā "Centrs" notikušā sprādziena izmeklēšanā un iekšlietu ministrs Mareks Segliņš pieļāvis, ka šis varētu būt viens no iespējamajiem sarunu tematiem. Tomēr sīkāka informācija par apspriežamajiem jautājumiem netiek sniegta.

Vizītes laikā Frī paredzēta tikšanās arī ar Tieslietu ministrijas pārstāvjiem. Viņš apmeklēs Latviju pēc vizītes Maskavā un Igaunijā.

Preses centra ziņojumā atzīmēts, ka FIB bijis to specdienestu vidū, kas viens no pirmajiem uzsācis sadarbību ar Latvijas tiesībaizsardzības institūcijām pēc neatkarības atjaunošanas. Kā konkrēti veiksmīgas sadarbības piemēri minēta tehniskā palīdzība universālveikala "Centrs" sprādziena izmeklēšanā, kā arī sadarbība atklājot Igaunijas pilsoņa Oļega Safjankova viena miljona ASV dolāru izspiešanas mēģinājumu no Norvēģijas firmas "Varner Hakon Invest" filiāles Latvijā.

Atzīmēts, ka FIB pārstāvniecība Baltijas valstīs, kas atrodas Tallinā, organizējusi vairākus apmācības kursus policijas, Drošības policijas un ekonomikas policijas darbiniekiem. Statistika liecina, ka palīdzības dēļ būtiski cēlies darbinieku kvalifikācijas līmenis. Piemēram, statistika par viltoto dokumentu aizturēšanu uz valsts robežas parāda, ka 1998.gadā tika aizturēti 172 viltoti ceļošanas dokumenti, bet 1999.gada pirmajos deviņos mēnešos - 238 viltoti ceļošanas dokumenti.

Pagājušā gada 30.septembrī parakstīts līgums par sadarbību starp Latvijas Valsts policiju un ASV valdību par palīdzības sniegšanu 500 tūkstošu ASV dolāru apjomā cīņai pret organizēto noziedzību. Daļu šīs palīdzības saņems arī Organizēto noziegumu specializētā prokuratūra.

Pēdējā nozīmīgākajā vizītē ASV šā gada jūlijā viesojies Valsts policijas priekšnieks Juris Rekšņa, kurš ASV kongresa komitejā uzstājās ar ziņojumu par datornoziedzības stāvokli Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!