Foto: DELFI

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (ZRP) uzskata, ka pašvaldībām būtu jāpiešķir tiesības ne tikai atļaut vai aizliegt masu pasākumus, bet arī noteikt pasākumu norises kārtību, kas novērstu iespēju organizēt vienlaicīgi konfrontējošus pasākumus, piektdien intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" atzina ministrs.

Ministrs klāstīja, ka pēdējo gadu laikā situācija ar leģionāru piemiņas dienas pasākumiem Rīgā "atkārtojas kā iestudēta luga" – pašvaldība 16.marta pasākumus aizliedz, izpilddirektora lēmums tiek pārsūdzēts tiesā un tiesa šos apsākumus atļauj.

Ministrs uzskata, ka būtu jāmaina likumi, ļaujot ne tikai Rīgas domei, bet visām pašvaldībām ne tikai atļaut un aizliegt pasākumus, bet arī noteikt kārtību, ka nevar notikt konfrontējošie pasākumi vienlaicīgi.

Kozlovskis skaidroja, ka tādā gadījumā nesaskaņoto pasākumu rīkotāji tiesā pārsūdzētu nevis aizliegumu rīkot gājienu vai piketu, bet gan aizliegumu to darīt noteiktā laikā un vietā, un tad, iespējams, tiesas lēmumi un vērtējumi būtu citādi.

Viņš arī atgādināja, ka pēdējo gadu laikā kārtības nodrošināšanā iesaistīti lieli policijas spēki, un policistiem jāstrādā virsstundas, par ko ir jāmaksā, tāpēc ministrijai jāprasa valdībai piešķirt papildu līdzekļus.

Jau ziņots, ka, lai izvairītos no iespējamām provokācijām un sabiedriskās drošības apdraudējuma, Rīgas pilsētas izpilddirektora pienākumu izpildītājs Māris Kalve nesaskaņoja nevienu no leģionāru piemiņas dienā, 16. martā pilsētā pieteiktajiem pasākumiem.

Administratīvās rajona tiesas Valmieras tiesu nams ceturtdien atcēla Rīgas domes aizliegumu "Daugavas Vanagu Latvijā" Limbažu nodaļai rīkot 16.marta leģionāru piemiņas pasākumu Rīgā.

Pirms "Daugavas Vanagiem" pašvaldības aizliegumu rīkot 16.marta pasākumus apstrīdēja arī Uldis Freimanis un "Apvienība pret nacismu". Abu šo organizāciju pieteikumi tiesā apmierināti un pasākumi atļauti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!