Foto: DELFI

Iekšlietu ministrijai (IeM) 2015.gadā un turpmāk ik gadu papildus būs nepieciešami 1 062 054 eiro nekustamā īpašuma uzturēšanas un apsaimniekošanas izdevumu segšanai, liecina valdībā iesniegtais informatīvais ziņojums.

Kā liecina ziņojums, 483 450 eiro nepieciešami avārijas remontiem, bet 76 861 eiro vajadzīgi, lai segtu izdevumus saistībā ar trīs amata vietu uzturēšanu. Vēl 501 743 eiro nepieciešami būvniecības darbiem.

Informatīvo ziņojumu valdība kārtējā sēdē skatīs 26.augustā.

Ministrija norādījusi, ka Nodrošinājuma valsts aģentūrai valdījumā esošo objektu un pārņemto saistību skaits ir pieaudzis apmēram septiņas, bet pēc centralizācijas procesa pabeigšanas apjoms būs pieaudzis gandrīz deviņas reizes. Ministrija informē, ka lielākā daļa no tās valdījumā esošajiem valsts nekustamajiem īpašumiem ir būvēti 19.gadsimtā un 20.gadsimtā. Tādējādi īpašumiem ir liela nolietojuma pakāpe un apsaimniekošanas izdevumi ir palielināti, kā arī nepieciešami ārkārtas jeb avārijas remontdarbi.

Jautājums vēl vairāk saasinājās pēc Zolitūdes traģēdijas un beidzot pamazām tiek pievērsta uzmanība arī tam, kādos apstākļos ikdienā strādā Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) un citu IeM struktūru darbinieki, teikts ziņojumā. Tāpat norādīts, ka no Valsts policijas, VUGD un Valsts robežsardzes Nodrošinājuma valsts aģentūrai pārdalītais finansējums nekustamo īpašumu remontiem ir ļoti mazs un nepietiekams.

Rezultātā patlaban pieejamais finansējums nav pietiekams, lai spētu nodrošināt ikdienā neatliekami veicamos avārijas remontdarbus.

Tāpat paredzēts realizēt desmit investīciju projektus jaunu depo būvniecībā vai pašreizējo rekonstrukcijā. Projektu īstenošana ietver tehniskā uzdevuma sagatavošanu, iepirkumu procedūras veikšanu, projektēšanu un būvniecību. Ministrija norāda, ka patlaban aģentūrai nav darbinieku, kuri varētu nodarboties ar projektu īstenošanu par vairāk nekā desmit miljoniem eiro. Ziņojumā ministrija norādījusi, ka jau tagadējie daži projektu vadītāji un projektu vadītāju asistenti ir pārslogoti ar avārijas un ikdienas remontdarbu īstenošanu.

Tāpēc Nodrošinājuma valsts aģentūras funkciju izpildei nepieciešams palielināt bāzes izdevumus 2015.gadā un turpmāk ik gadu, paredzot finansējumu trīs projekta vadītāju atlīdzībai. Pēc ministrijas aplēsēm, kopā tas izmaksās 76 861 eiro. Vienlaikus ministrija norāda, ka šie darbinieki ir nepieciešami jau šogad, lai nākamajā gadā varētu īstenot visus plānotos pasākumus.

Aģentūra ir sagatavojusi arī sarakstu ar būvniecības darbiem, kurus ir iespējams plānot 2015.gadā. Ministrija gan minējusi, ka saraksts ir provizorisks un var mainīties saistībā ar nekustamo īpašumu ļoti slikto tehnisko stāvokli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!