Foto: LETA

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) pieņēmusi lēmumu uz trim mēnešiem ierobežot TV kanāla "Rossija RTR" retranslāciju Latvijā, pastāstīja NEPLP sekretariāta vadītājs Andris Ķēniņš.

Padome pagaidām neatklāj argumentāciju šādam lēmumam, solot par to informēt tuvākajā laikā. Ķēniņš vien pieminēja, ka lēmums stāsies spēkā nākamajā dienā pēc tā publicēšanas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Kā ziņots, NEPLP jau kādu laiku vērtē Latvijā retranslēto krievu telekanālu ziņu sižetu iespējamos pārkāpumus. Vairākas nedēļas padomes locekļi sēdēs skatījās Monitoringa centra vērtētos sižetus un apspriedās ar juristiem, lai pārkāpumus varētu likumiski pierādīt.

NEPLP lūgusi televīzijas un radio regulatoriem Zviedrijā un Lielbritānijā sniegt informāciju par abu minēto valstu jurisdikcijā esošo TV kanālu "Rossija RTR" un "NTV-Mir" ziņu raidījumiem, kas tiek retranslēti Latvijā, kā arī pieprasījusi Latvijā reģistrētajai SIA "Pirmais Baltijas kanāls" (PBK) šā gada janvāra un februāra ziņu ierakstus.

Visi trīs iesniegumi ir saistīti ar krievu valodā raidošo telekanālu veidoto un Latvijā retranslēto ziņu sižetu par nesenajiem notikumiem Ukrainā atbilstību Eiropas Savienības un attiecīgo valstu likumiem. Latvijas Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likums aizliedz elektroniskajiem plašsaziņas līdzekļiem maldināt, veikt naida kurināšanu, aicinājumus uz karu vai militāra konflikta izraisīšanu.

Jau vēstīts, ka šodien NEPLP ierosināja administratīvo pārkāpumu lietu par iespējamiem likumpārkāpumiem PBK ziņu sižetos.

NEPLP pieņēma lēmumu sākt lietvedību administratīvo pārkāpumu lietā par iespējamiem Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma pārkāpumiem SIA "Pirmais Baltijas kanāls" programmā PBK raidījuma "Laiks" sižetos par notikumiem Ukrainā laika posmā no 2014.gada 25.februāra līdz 4.martam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!