Latvijas Universitāte no PHARE projektu uzraudzības padomes, kas izveidota pie Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas, gaida atbildi par 15 miljoniem eiro PHARE 2001 līdzekļu sadali. Konkursa lēmums par līdzekļu piešķiršanu vēl jāakceptē Eiropas Komisijas delegācijas vadītājam Latvijā Endrū Rasbašam, raksta “Neatkarīgā Rīta avīze”.
«Šādi vilcinoties, var izveidoties situācija, ka Eiropas Savienības piešķirtie līdzekļi būs jādod atpakaļ,» norāda Rīgas Tehniskās universitātes rektors Ivars Knēts. Viņš arī piebilst, ka aiz jebkura projekta ir netiešie atbalstītāji, kas mēģina virzīt savas intereses, prasot par to samaksu vai gūstot no tā kādu labumu.

Latvijas Studentu apvienības prezidente Kristīne Ante sacīja, ka noteikti ir jāizmanto piešķirtie ES līdzekļi zinātnei, jo valsts patlaban nespēj piešķirt nepieciešamo finansējumu.

«Uzskatu, ka šis zinātnes un tehnoloģijas parks ir Latvijas zinātnes attīstībai nepieciešams projekts,» apgalvoja izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis.

Lai gan Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas (RAPLM) izveidotā PHARE projektu uzraudzības padome, kurā darbojas piecu dažādu ministriju pārstāvji, 2001. gada PHARE ESC projektu izvērtēšanu jau beidza 25. aprīlī, līdz šim vēl nav paziņots lēmums par konkursa rezultātiem, saskaņā ar programmā noteiktajiem termiņiem tas bija jāpaziņo jau maija sākumā. Konkursa rezultātu novilcināšana satrauc Latvijas Universitāti (LU), jo, lai PHARE programmas noteiktajos termiņos un apjomā īstenotu zinātnes un tehnoloģijas parka (ZTP) pirmo posmu, tā sākšanai pēdējais termiņš ir šā gada 1. jūnijs. Kā pirmais posms ZTP projekta īstenošanā 2003. gadā tika plānots magnetohidrodinamikas un nanomateriālu centra izveide Salaspilī, informēja LU sabiedrisko attiecību konsultante Evija Ansonska.

Ivars Gaters kā PHARE 2001. gada Ekonomiskās un sociālās kohēzijas programmas uzraudzības komitejas priekšsēdētājs ir uzdevis vērtēšanas komitejai 26. maijā sasaukt sēdi, lai izvērtētu situāciju ar Latvijas Universitātes iesniegto projektu, vienotos par šim projektam izvirzāmajiem priekšnoteikumiem un lemtu par nākamo sēdi, kurā tiktu pieaicināti LU projekta pārstāvji.

Premjers Einars Repše lūdzis sniegt savu viedokli par LU rektora Ivara Lāča vēstulē izklāstītajiem faktiem ekonomikas, reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministram, kā arī ārlietu, finanšu un izglītības un zinātnes ministram, informēja premjera preses sekretāre Kristīne Jučkoviča.

Kā “Neatkarīgā” jau rakstīja, zinātniskā projekta realizācija kļuvusi apgrūtināta, jo LU nav piekritusi a/s Saliena Real izteiktajam piedāvājumam par spekulatīvu cenu pirkt zemi. Pēc Lursoft datu bāzes datiem, a/s Saliena Real īpašnieki ir Viesturs Koziols (78% kapitāldaļu), Stene Johansens Tormuds (11% kapitāldaļu) un premjera biedrs Ainārs Šlesers (11% kapitāldaļu). V. Koziols gan apgalvoja, ka A. Šlesers pirms neilga laika savas akcijas pārdevis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!