Foto: Saeimas administrācija
Pēc Solvitas Āboltiņas (V) kļūšanas par 11.Saeimas priekšsēdētāju otrdienas rītā parlamentā notiek pārējo Saeimas Prezidija locekļu vēlēšanas, un Saeimas priekšsēdētāja pirmā biedra amatā ievēlēta 16 Zatlera Reformu partijas (ZRP) frakcijas deputātu izvirzītā Inga Bite (ZRP), bet par otro vicespīkeru kļuva "Saskaņas centra" pārstāvis Andrejs Klementjevs.

Par Biti slēgtajā balsojumā nobalsoja 62, bet pret – 35 deputāti. Viena vēlēšanu zīme bija bojāta.

Bite ir juriste, sociālo zinātņu maģistre tiesību zinātnēs ar ilggadēju pieredzi darbā valsts pārvaldē, tajā skaitā normatīvo aktu izstrādē un tiesu sistēmā. Viņa bijusi Latvijas Tiesnešu mācību centra lektore un Augstākās tiesas senatora palīdze.

Otrā vicespīkera amatā ievēlēts "Saskaņas centra" pārstāvis Andrejs Klementjevs. Par viņu nobalsoja 72 deputāti, bet pret - 25.

Par Saeimas sekretāru otrdien kļuva 10.Saeimas sekretāra biedrs Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK), par kuru no balsoja 55, bet pret bija 43 deputāti.
Savukārt par Saeimas sekretāra biedru deputāti ievēlēja ZZS frakcijas izvirzīto 10.Saeimas beigu posma parlamenta vicespīkeru Jāni Vucānu. Viņš tika ievēlēts ar vislielāko atbalstu no visiem Prezidija locekļiem - par Vucānu balsoja 76 deputāti, bet pret bija 16.

Līdz ar to katrai no piecām Saeimas frakcijām ir savs pārstāvis Saeimas prezidijā.


Jau vēstīts, ka pirmdienas vakarā pēc neveiksmīgā mēģinājuma Saeimas priekšsēža amatā ievēlēt ZRP līderi Valdi Zatleru, kurš iepriekš solīto 56 balsu vietā saņēma tikai 45, ZRP paziņoja, ka virzīs šim amatam Āboltiņu, savukārt SC izvirzīja savu kandidātu Klementjevu. Otrdienas rītā balsojumā uzvaru guva Āboltiņa, kura ar 51 balsi par atkārtoti kļuva par valsts otro augstāko amatpersonu.

Zatlers pirmdien pauda, ka balsojums bija stabilitātes tests pirms nedēļas ZRP, "Vienotības" un Nacionālās apvienības izveidotajai "reformu un tiesiskuma koalīcijai" un rezultāts nav labs signāls koalīcijas stabilitātei. Savukārt šīs koalīcijas veidotāju izvirzītais premjera amata kandidāts, pašreizējais Ministru prezidents Valdis Dombrovskis atzina, ka tas ir "diezgan nožēlojams sākums 11.Saeimai".Zatlera kandidatūru izvirzīja Valdis Dombrovskis un Dzintars Zaķis no "Vienotības", ZRP deputāte Inese Lībiņa - Egnere, Nacionālās apvienības frakcijas vadītājs Einārs Cilinsiks un deputāts Klāvs Olšteins, kurš ar vēl pieciem ZRP deputātiem svētdien paziņoja par izstāšanos no ZRP un neatkarīgas deputātu grupas veidošanu.

Dombrovskis jau svētdien vakarā pirmdienas balsojums par Saeimas priekšsēdētāju būs zināms indikators "Olšteina grupas" gatavībai atbalstīt koalīciju.

No ZRP aizgājušie deputāti pauda gatavību atbalstīt valdības sastāvu, par kuru "reformu un tiesiskuma koalīcija" - ZRP, "Vienotība" un Nacionālā apvienība - vienojās jau nedēļas nogalē, pirms "sešinieka" aiziešanas no ZRP.

Svētdien par lēmumu izstāties no ZRP paziņojuši 11.Saeimā ievēlētie Olšteins, Elīna Siliņa, Gunārs Rusiņš, Jānis Upenieks, Viktors Valainis un Jānis Junkurs, kuri tagad veidos neatkarīgo deputātu grupu. Olšteins skaidroja, ka deputāti nolēmuši partiju pamest valdošās "nedemokrātiskās lēmumu pieņemšanas un savstarpējās neuzticēšanās dēļ".

Deputāti partiju pametuši tikai dienu pirms 11.Saeimas sanākšanas un divas dienas pēc tam, kad "reformu un tiesiskuma koalīcija" vienojās par partiju atbildības jomu sadali un ministru amatu kandidātiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!