Foto: Shutterstock

Igaunijas sabiedriskās televīzijas jaunajam kanālam krievu valodā šogad ir atvēlēti 2,5 miljoni eiro, bet turpmāk tas izmaksās četrus miljonus eiro gadā, svētdien vēstī Latvijas Televīzijas raidījums “De facto”.

Par Igaunijas sabiedrisko mediju finansējumu katru gadu lemj valsts parlaments. Tā kā nesen notikušajās parlamenta vēlēšanās Igaunijā uzvarējusi "Reformu partija", kas skeptiski noskaņota pret krievvalodīgā kanāla ideju, patlaban neesot skaidrs, vai jaunā valdība turpinās iesākto.

Topošā medija tikko kā ieceltā galvenā redaktore Darja Sāre raidījumam stāstījusi, ka kanāls plānojis satura veidošanu nodot pašu skatītāju ziņā. Proti, skatītāji varēs noteikt kanāla nosaukumu, raidījumu formātus un pat raidīšanas laiku. Jaunais Igaunijas sabiedriskās televīzijas kanāls krievu valodā startēs septembrī, bet jau tagad par to debatējot Igaunijas sabiedrībā. Saistībā ar jauno kanālu tiekot uzdoto jautājumi, vai tas spēs konkurēt ar Kremļa medijiem un vai spēs piedāvāt vietējiem krievvalodīgiem unikālu saturu. 

Kanāla direktore gana atzinusi, ka tas nebūs kanāls, kas "skatītājam no attāluma pārraida vienīgo un īsto patiesību". Plānots, ka jaunais kanāls skatītājiem piedāvās rīta un vakara šovus, analītiskus, dzīvesstila un zinātniskus raidījumus.

Vienlaikus sarunā ar "De facto" Igaunijas kolēģe uzsvērusi, ka konkurēt ar Krievijas propagandas kanāliem nav iespējams. "Igaunija nekad nespēs atļauties tik pat krāšņus šovus vai seriālus. Tādēļ plāno radīt kaut ko pavisam citu – ne tikai klasisku televīzijas kanālu, bet arī tīklu, kas palīdzēs risināt konkrētas iedzīvotāju problēmas," Sāre atklāj plānus.

Būvēt jauno kanālu Igaunijas televīzijai nākšoties gandrīz no nulles, jo patlaban kaimiņvalsts sabiedriskais medijs piedāvā tikai vienu ikdienas ziņu raidījums krieviski - "Aktuālā kamera". Savukārt populārākais raidījums starp Igaunijas krievvalodīgajiem ir Pirmā Baltijas kanāla ziņas. Tā reitingi ir trīs reizes augstāki nekā sabiedriskā medija ziņām krievu valodā.

Kā norādījis "De facto", Igaunijas sabiedriskās televīzijas jaunais kanāls krievu valodā skatītāju mēģinās piesaistīt ar izklaidi. Krievijas šovus iepirkt tas neplāno, bet, iespējams, Igaunijas krievvalodīgajiem piedāvās Rietumu seriālus, piemēram, raidsabiedrības BBC vai zviedru televīzijas ražojumus. Patlaban ar pētījumu palīdzību tiekot noskaidrotas potenciālo skatītāju vēlmes. Savukārt gadījumā, ja kanāls gūs panākumus, tad 2018.gadā sola piešķirt papildus līdzekļus seriālu veidošanai - krievu valodā, ar krievu aktieriem, bet par dzīvi Igaunijā.

Igaunijas kolēģu jaunā kanāla krievu valodā izmaksas līdz ar to varētu būt pat par diviem miljoniem eiro mazākas nekā Latvijas Televīzijas plānotajam krievu kanālam.

TV3 raidījums "Nekā Personīga" vēstīja, ka jaunais Latvijas Televīzijas trešais kanāls krievu valodā savā pirmajā darbības gadā varētu izmaksāt sešus miljonus eiro.

Darbagrupa līdz šim sanākusi trīs reizes un valdībai sagatavojusi priekšlikumus, kuros paredzēta nelegālo satelītšķīvju apkarošana un citi pasākumi. Valdība iepriekš iecerējusi jau pēc pāris nedēļām lemt par priekšlikumiem, taču NEPLP iesniegusi tikai vienu - izveidot trešo Latvijas Televīzijas kanālu krievu valodā, vēstī raidījums.

"Nekā Personīga" noskaidrojis, ka NEPLP iesniegtajā tāmē pieprasīts nākamgad no valsts budžeta piešķirt trīs miljonus eiro, gadu vēlāk – 5,3 miljonus, bet vēl pēc gada 5,6 miljonus. Kā skaidro raidījums, tieši summu dēļ ministri trešā Latvijas Televīzijas kanāla ieceri apšauba. Turklāt alternatīva Krievijas kanāliem esot nepieciešama ātrāk, nevis nākamā gada otrajā pusē, kad, iespējams, izveidot jaunu kanālu.

Savukārt Latvijas Televīzijas ģenerāldirektors Ivars Belte, atbildot uz "Nekā Perosnīga" jautājumu par iespējamām izmaksām, norādījis, ka izmaksu aplēses esot, taču "ciparu stāstīšanai vēl nav pienācis īsti laiks".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!