Foto: LETA

Iļģuciemā pie vairākām daudzdzīvokļu mājām piesprausts informatīvs plakāts krievu valodā ar aicinājumu kursos apgūt svešvalodas, bet kā viena no apgūstamajām svešvalodām minēta arī latviešu valoda, informē TV3 raidījums "Bez Tabu". "Tā ir ņirgāšanās," plakātā rakstīto raidījumam komentē vietējais iedzīvotājs Ivars.

Valsts valodas centrā (VVC) raidījumam norāda, ka šāda informācijas pasniegšana ir pretlikumīga.

VVC pārstāvis Viesturs Razumovskis informē, ka, izrietot no Valsts valodas likuma, šāda informācija primāri sniedzama latviešu valodā. "Tikai pēc tam persona var nosliekties par šīs informācijas sniegšanu citā valodā," uzsver Razumovskis.

Viņš skaidro, ka par notikušo sākta pārbaude. Tāpat viņš arī norāda, ka par šādu pārkāpumu vainīgajai personai varētu piemērot sodu no 35 līdz 140 eiro.

Jeļenas kundze, kas sniedz šos kursus, solījusies pārkāpumu likvidēt, taču tas joprojām nav izdarīts, informē TV3. Kursu vadītāja raidījumam taisnojusies, ka tā nav ļaunprātīga valsts valodas pazemināšana, bet norādījusi, ka plakātā latviešu valoda kā svešvaloda atzīmēta tāpēc, ka pie viņas mācoties ļoti daudz ārzemnieku, kas arī latviešu valodu uzskata par svešvalodu.

"Bez Tabu" arī paviesojies vietā, kur tiek pasniegti šie kursi. Tur arī sastapuši Jeļenas kundzi, kas, atbildot uz žurnālistu jautājumu par to, kāpēc plakātā latviešu valoda norādīta kā svešvaloda, sacīja: "Man šo jautājumu jau vakar uzdeva. Tā, ka jūs esat nokavējuši".

TV3 pieļauj, ka, iespējams, pati Jeļenas kundze latviešu valodu nemāk. Žurnālists kursu vadītājai uzdeva vairākus jautājumus latviešu valodā, bet atbildes saņēma tikai krievu valodā. Vienīgais, ko kundze pateica žurnālistam, bija : "Paldies jums par uzmanību!" Tāpat uz žurnālistu jautājumu "cik latviešu valodā ir deklinācijas", Jeļenas kundze atbildi nesniedza.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!