Tā dēvētā Imantas hakera Denisa Čalovska izdošana uz ASV varētu arī nenotikt, jo nodošanas laikā veiktais apcietinājums, iespējams, varētu tikt traktēts kā Čalovska tiesību uz brīvību ierobežošana, norādīja Čalovska advokāte Ilona Bulgakova.

Advokāte skaidroja, ka, no vienas puses, Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) nav liegusi Čalovski izdot ASV, bet, no otras puses, ECT uzsvērusi, ka apcietinājums, kas būtu jāīsteno, būtu uzskatāms par cilvēktiesību pārkāpumu. Bulgakova norādīja, ka ir jāsagaida valsts sprieduma interpretācija, kurā būs norādīts, kā var īstenot nodošanu, nepārkāpjot Čalovska cilvēktiesības, proti, neveicot apcietināšanu.

Pēc būtības Čalovska izdošana ASV, traktējot pašreizējo spriedumu un ievērojot Cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijā noteikto, varētu notikt, tikai Čalovskim pašam brīvprātīgi iesēžoties lidmašīnā un dodoties uz ASV, skaidroja Bulgakova.

Ministru kabineta pārstāve starptautiskajās cilvēktiesību institūcijās Kristīne Līce aģentūrai LETA pastāstīja, ka Ārlietu ministrijā (ĀM) vēl nav saņemta oficiāla vēstule, kas apliecina, ka šā gada 24.jūlija spriedums lietā "Čalovskis pret Latviju", kas paredz, ka Čalovski var izdot ASV, ir stājies spēkā, taču oficiāls paziņojums par to jau ir izplatīts un publicēts arī ECT mājaslapā.

Līce arī skaidroja, ka 24.jūlija spriedums iepriekš nevarēja stāties spēkā, jo Čalovska advokāti paredzētajā laikā spriedumu pārsūdzēja. Tomēr, tā kā ECT nolēmusi nepieņemt Čalovska lūgumu pārskatīt spriedumu par viņa izdošanu ASV, spriedums var stāties spēkā.

Jau ziņots, ka ECT Lielās palātas kolēģija piecu tiesnešu sastāvā nolēmusi nepieņemt Čalovska 20.oktobra lūgumu pārskatīt ECT 2014.gada 24.jūlija spriedumu lietā "Čalovskis pret Latviju", kas paredz, ka Čalovski var izdot ASV, aģentūru LETA informēja ĀM.

ĀM norāda, ka saskaņā ar ECT mājaslapā publicēto informāciju minētais lēmums pieņemts 15.decembrī.

Jau ziņots, ka valdība 30.septembrī nolēma nepārsūdzēt ECT lēmumu, kas paredz, ka Čalovski var izdot ASV.

Jau vēstīts, ka ECT palāta, tāpat kā Augstākā tiesa (AT), ir atzinusi par pieļaujamu kibernoziegumos apsūdzētā Latvijas pilsoņa Čalovska izdošanu ASV un vairumu pieteicēja sūdzībā norādīto punktu atzinusi par nepamatotiem.

Tiesa vienbalsīgi noraidījusi Čalovska sūdzību par izdošanu uz ASV, norādot, ka nevienā no apsūdzībām, kuras iesniedzējam izvirzīja ASV iestādes, viņam nedraudēja mūža ieslodzījums. Tāpat ECT vienbalsīgi konstatējusi, ka, ievietojot Čalovski aiz metāla nožogojuma Augstākās tiesas Krimināllietu tiesu palātas sēdes laikā, tika pārkāpts Konvencijas 3.pants, kas nosaka spīdzināšanas, cietsirdīgas un pazemojošas izturēšanās aizliegumu.

Čalovskis lūdza piespriest viņam morālo kompensāciju 10 000 eiro apmērā, taču ECT šo prasību apmierināja tikai daļēji, atlīdzībā piespriežot 5000 eiro.

Čalovska pārstāvji 20.oktobrī pārsūdzējuši ECT lēmumu par viņa izdošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!