Foto: RIA Novosti/Scanpix
"Pie pieturas Mucenieku centrā 17 gad. meitenei imigranti aizspieda muti, atņēma telefonu. Policija pat neatbrauca." Ar šādu nepatiesu "Twitter" ierakstu 13. decembra vakarā dalījās Tieslietu ministrijas parlamentārais sekretārs Jānis Iesalnieks (NA).

Lai gan Iesalnieks šo ierakstu vēlāk no sava profila izdzēsis, radošās karjeras attīstības vadības ekspertes Elitas Dombravas "Twitter" publicētais ieraksts tika retvītots 53 reizes.

Foto: Ekrānuzņēmums

Tas ilustrēts ar foto, kurā redzama jaunu vīriešu kompānija, kuri rāda žestu ar vidējo pirkstu. Foto nav uzņemts Latvijā, bet bieži tiek izmantots kā ilustratīvs materiāls dažādās antiimigrācijas uzskatu mājaslapās ASV.

Pēc vairākiem "Twitter" lietotāju pārmetumiem par to, ka ir acīmredzama nepatiesa foto un informācijas izmantošana, sarakstē iesaistījās arī kādreizējā partijas "Vienotība" biedre, pērn par homofobiskajiem izteikumiem bēdīgo slavu guvusī Inga Priede. Viņa pauda pārliecību, ka ilustrācija nav tik būtiska, svarīgākais esot notikuma fakts.

Šis pats nepatiesais ieraksts atrodams arī "Draugiem.lv" populārāko dienasgrāmatu topa augšdaļā.

Dienasgrāmatas tekstā minēts: "Pie pieturas Mucenieku pašā centrā 17 gadīgai meitenei, kura atbrauca ar satiksmes autobusu, šie melnie vienkārši aizspieda muti un atņēma telefonu. Labi, ka nepiekāva vai vēl sliktāk neaizveda uz mežu, kur tas ir visapkārt. Policija pat nemaz neatbrauca."

Lai gan pirmais šo tekstu "Draugiem.lv" publicējis lietotājs Artis Kusiņš, dienasgrāmatu topa augšgalā atrodams šī paša ieraksta pārpublicējums.

"Nav iemesla neticēt..."

Atbildot uz portāla "Delfi" jautājumu, kur pārpublicētā ieraksta autore Milda Breiva guvusi apstiprinājumu šādam notikumam Muceniekos, atbildēja skanēja: "To atradu jau iekopētu kādā no dienasgrāmatu diskusijām. (..) Neatceros, dienā izskatu pāri par tūkstoti ierakstu dienasgrāmatās un zem katra ieraksta tūkstošiem komentāru."

Savukārt Kusiņš gan savā ierakstā atstājis saiti uz oriģinālo avotu, - anonīmu komentāru portālā "Tvnet".

Foto: Ekrānuzņēmums

Populārā, bet nepatiesā "Twitter" ieraksta autore Elita Dombrava, skaidrojot, kāpēc šādu ierakstu publicējusi, rakstījusi: "Par Muceniekiem Artis Kusiņš šodien ielicis "Draugu" portālā. Nav iemesla neticēt.... Par fotogrāfiju jājautā Mucenieku iedzīvotājiem."

Valsts policija portālam "Delfi" apstiprināja, ka šāds izsaukums uz Muceniekiem nav saņemts.

"Rūpīgi pārbaudot saņemtos zvanus un iesniegumus saistībā ar notikumiem Muceniekos, Valsts policija ir noskaidrojusi, ka policijā šobrīd nav saņemta šāda informācija. Valsts policija aicina iedzīvotājus neizplatīt nepārbaudītu un dezinformējošu informāciju, kā arī klaji nosoda šādu rīcību," skaidro Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja vietnieks Toms Sadovskis.

Portāls "Delfi" aicina kritiski vērtēt informāciju, kā arī nedalīties ar informāciju, kas uz nepārbaudītu faktu pamata var radīt paniku un bailes.

*Pēc portāla "Delfi" publikācijas un Valsts policijas paziņojuma Dombrava "Twitter" ierakstu dzēsusi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!