Foto: DELFI
Aizvadītajā nedēļā slimnīcā nonākuši septiņi pacienti, kuriem pneimonija attīstījusies pēc inficēšanās ar gripas vīrusu, bet vēl trīs cilvēki ievietoti slimnīcā ar aizdomām par saslimšanu ar gripu, liecina Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) speciālistu apkopotie dati.

"Arī janvāra pirmajā nedēļā slimnīcā tika ievietoti divi pacienti, kuri saslimuši ar gripu. Gripas izraisītu pneimoniju mediķi konstatējuši vienam no viņiem" informē epidemioloģe Raina Nikiforova.

Infektologi brīdina, ka gripa ir ne vien lipīga infekcija, tā var noritēt ļoti smagi jau pašā saslimšanas sākumā, savlaicīgi neārstēta gripa var radīt lielas problēmas cilvēka veselībai un dzīvībai.

"Gripa var smagi noritēt izraisīt pat jauniem un spēcīgiem cilvēkiem. Taču it īpaši uzmanība jāpievērš cilvēkiem pēc 65 gadiem un maziem bērniem. Bez tam jāņem vērā, ka liels risks saslimt ar gripu un iegūt komplikācijas ir cilvēkiem, kuriem ir hroniskas vai neārstētas slimības – tostarp - cukura diabēts, hroniskas sirds vai nieru slimības, hroniskas elpošanas ceļu un plaušu slimības, pazemināta imunitāte," skaidro LIC direktora vietniece Velga Ķūse. Viņasprāt, nedrīkst pret šo sezonālo infekciju izturēties vieglprātīgi, jo gripa un tās izraisītās komplikācijas var būt bīstamas cilvēka dzīvībai.

Biežākās komplikācijas, kas var attīstīties gripas laikā, ir bronhīts, bakteriāla pneimonija jeb plaušu karsonis, akūts deguna blakusdobumu iekaisums, encefalīts un ar sirds veselību saistītas komplikācijas. Smaga komplikācija ir tā dēvētais Reja sindroms, kas ir retāk vērojams, taču izpaužas smagi - ar nervu sistēmas un aknu bojājumiem. Šī kaite biežāk attīstās, nepareizi ārstējot gripu, informē LIC.

Ja gripa norit vieglā vai vidēji smagā formā, tā parasti 5-7 dienu laikā pāriet. Ja slimības simptomi nemazinās vai pat pastiprinās, tas liecina, ka pievienojušās komplikācijas, skaidro infektologi. Ja nekrītas paaugstinātā temperatūra, klepus nemazinās vai pat kļūst spēcīgāks, ir stipras galvas sāpes, izteiktas iesnas, liels nespēks, elpas trūkums u.c. pazīmes, noteikti jāmeklē ārsta palīdzība, uzsver LIC.
LIC direktora vietniece uzskata, ka ir ļoti svarīgi pievērst uzmanību gan gripas proflikasei, gan tās savlaicīgai konstatēšanai un ārstēšanai. Tādēļ, sajūtot pirmās saslimšanas pazīmes, svarīgi neuzsākt pašārstēšanos, bet pēc iespējas ātrāk vērsties pie ģimenes ārsta, smagākajos gadījumos izsaukt "ātro palīdzību". "Gripas sezonas laikā cilvēkam atbildīgāk jāizturas pret saviem ikdienas ieradumiem un dzīvesveidu, tādējādi saudzējot ne tikai savu veselību. Jāapzinās, ka gripa ir ļoti lipīga, tāpēc dodoties jau ar slimības pazīmēm uz darbu, skolu vai dažādiem pasākumiem tiek apdraudēta arī apkārtējo veselība," uzsver speciālisti.

LIC epidemiologi informē, ka Latvijā kopumā saslimstība ar akūtām augšējo elpceļu infekcijām (AAEI) pagājušajā nedēļā pieaugusi septiņās pilsētās – Daugavpilī, Jelgavā, Jūrmalā, Liepājā, Rēzeknē, Rīgā un Valmierā. Visaugstākā saslimstība ar AAEI konstatēta Rīgā (1464 gadījumi), Jūrmalā (1324 saslimšanas gadījumi) un Jelgavā (1238 saslimušie).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!