Foto: AFP/Scanpix
Saslimušo ar hemolītiski urēmisko sindromu (HUS) skaits Vācijā jau sasniedzis 214 gadījumus, un reģistrēti jau 23 nāves gadījumi, brīdina Latvijas Infektoloģijas centrs (LIC), vēršot uzmanību, ka saslimšanas jau konstatētas arī Zviedrijas iedzīvotājiem, kuri apmeklējuši Vāciju.

Gadījumu lielākā daļa ir no Vācijas ziemeļiem - Hamburgas, Ziemeļsaksijas un Meklenburgas Rietumpomerānijas. Saslimušo vidū pārsvarā ir sievietes. Inficēšanās vārētu būt saistīta ar izraisītāja (šiga toksīnu producējušā Escherichia coli O104) saturošās  pārtikas - tomātu, gurķu, lāpu salātu vai nepasterizēta piena un gaļas - lietošanu uzturā.

Latvijā līdz 26.maijam nav konstatēti šādi saslimšanas gadījumi, vēsta LIC.

Parasti infekcija izplatīta Ziemeļamerikā, Dienvidamerikā, Eiropā, Dienvidāfrikā, Japānā, Austrālijā.  Slimības pazīmes ir caureja, bieži ar asiņu piejaukumu, un krampjveida sāpes vēderā, var būt vemšana un paaugstināta temperatūra.

LIC iesaka izvairīties no iespējamas inficēšanās ar akūtām zarnu infekcijām, ievērojot profilakses pasākumus, kā, piemēram, lietot drošus pārtikas produktus, dzērienus un dzeramo ūdeni, rūpīgi mazgāt augļus un dārzeņus, nepeldēties ūdenskrātuvēs, kas nav šim mērķim paredzētas vai, ja ir šaubas par ūdens kvalitāti, ievērot personīgo higiēnu un bieži mazgāt rokas, it īpaši pēc tualetes apmeklēšanas, pirms un pēc ēdienu gatavošanas, bērnu autiņu maiņas, pēc kontakta ar slimnieku, kam konstatēta infekcijas slimība.

Cilvēki, kuriem ir akūtas zarnu infekcijas simptomi, nedrīkst nodarboties ar pārtikas produktu gatavošanu, transportēšanu, realizēšanu.

Tūristiem, kuri nesen bijuši Vācijā, it īpaši Vācijas ziemeļos, būtu jāpievērš uzmanība veselības stāvoklim un augstākminēto simptomu parādīšanās gadījumā nekavējoties jāvēršas pēc medicīniskās palīdzības un jāinformē ārsts par notikušo ceļojumu, mudina LIC.

Savukārt Pārtikas veterinārais dienests (PVD) ir par briesmām daudz mērenāk noskaņota iestāde nekā kolēģi no LIC. Nav pamata bažām, ka Latvijā pārdošanā varētu nonākt ar E.coli inficēti svaigie lapu salāti un citi dārzeņi no Vācijas, jo par šādu iespējamību nekavējoties informētu Eiropas Komisijas Ātrās brīdināšanas sistēma, biznesa portālam "Nozare.lv" norādīja PVD Pārtikas uzraudzības daļas vadītāja Tatjana Marčenkova.

"Varbūtība, ka Latvijā tiktu ievesti inficēti svaigie salāti no Vācijas ziemeļiem, ir ļoti minimāla. Ja pie mums ienāktu piesārņota pārtika, noteikti saņemtu ziņojumu no kolēģiem Eiropas Komisijas Ātrās brīdināšanas sistēmā. Pagaidām tāda ziņojuma nav, turklāt informācija par slimības izcelsmi tomēr vēl ir ļoti neskaidra. Pāragri spriest, ka salāti, tomāti vai gurķi ir vainīgi cilvēku saslimšanā. Jānoskaidro, vai dārzeņi tikuši laistīti ar inficētu ūdeni vai tikuši apstrādāti tā, ka notikusi mikroorganismu nekontrolēta vairošanās," sacīja Marčenkova.

„Delfi" jau vēstīja, ka pirms dažām dienām Vācijas ziemeļos tika reģistrēta dzīvībai bīstama zarnu infekcija. Vietējie ārsti norādījuši, ka slimības attīstība ir "ļoti neparasta". "Tik daudzi smagas saslimšanas gadījumi tik īsā laikā ir neparasti, neparastas ir arī vecuma grupas," pausts Roberta Koha institūta paziņojumā.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!