Foto: Shutterstock
Eiropas Parlamenta (EP) deputāti no Latvijas kopš vēlēšanām savām "mājas" partijām ziedojuši kopumā vairāk nekā 100 000 eiro, liecina Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja informācija. Portāls "Delfi" piedāvā ielūkoties, kuri deputāti visnopietnāk rūpējas par savu partiju finanšu drošības spilveniem.

Visdāsnākā no EP deputātiem ir Latvijas krievu savienības pārstāve Tatjana Ždanoka, kura savai partijai naudu ziedojusi 10 reizes. Ziedojumu kopējā summa ir 27 120 eiro.

Sandra Kalniete savai partijai "Vienotība" ziedojusi sešas reizes, un kopumā partijas maciņu viņa ir papildinājusi par 17 105 eiro. Par partijas finanšu drošības spilvenu dāsni rūpējies arī Artis Pabriks, kurš partijai "Vienotība" ziedojis piecas reizes, kopumā ziedojot 19 205 eiro.

Partijai "Vienotība" mazāk atvēlējusi Inese Vaidere, viņa ziedojusi naudu četras reizes – kopumā partijas kasi papildinot par 9800 eiro. Arī Krišjānis Kariņš neizceļas ar apjomīgiem ziedojumiem, viņš divos piegājienos savai partijai ziedojis 4205 eiro.

Zaļo un zemnieku savienības pārstāve Iveta Grigule kopš ievēlēšanas partijai ziedojusi divreiz – abas reizes aptuveni mēnesi pēc vēlēšanām. Katrs ziedojums bija 7000 eiro liels. Kopumā viņa ziedojusi 14 000 eiro.

Savukārt Nacionālās apvienības deputāts Roberts Zīle partijas maku papildinājis četrreiz, kopā ziedojot 7500 eiro.

"Saskaņas" deputāts Andrejs Mamikins savai partijai kopš 2014. gada maija ziedojis četras reizes. Kopējā viņa ziedotās naudas summa ir 2020 eiro.

Savukārt Eiropas Komisijas viceprezidents Valdis Dombrovskis savai partijai "Vienotība" pēdējos gados neko nav ziedojis. KNAB informācija liecina, ka 600 eiro savai partijai viņš atvēlējis 2014. gada aprīlī, pirms kļūšanas par EP deputātu. Šis maksājums KNAB definēts kā "manta vai pakalpojums".

Rakstā un infografikā nav atspoguļota partiju pārstāvju maksātā biedra nauda. Aprēķini veikti, izmantojot KNAB partiju finanšu datubāzi "Dāvinājumi, ziedojumi".

Ziņots, ka 2014. gada 24. maijā Latvijā notika kārtējās EP vēlēšanas, kurās Latvijas pārstāvībai Eiropas Parlamentā bija jāievēl astoņi deputāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!