Foto: F64



Informācijas nesniegšana par pielaides valsts noslēpumam atteikuma iemesliem ir cilvēktiesību jeb politiskās līdzdalības tiesību pārkāpums, otrdien pēc koalīcijas padomes sēdes sacīja nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) pārstāve, kultūras ministre Dace Melbārde, kura pašlaik ir vienīgā šī spēka pārstāve valdībā, kurai izdevies iegūt augstākās kategorijas pielaidi valsts noslēpumam.

Personai, kurai ir atteikta pielaide valsts noslēpumam, ir jādod iespēja iepazīties ar attiecīgo lēmumu, lai to būtu iespējams atspēkot, norādīja Melbārde.

Viņa nekomentēja jautājumu, vai nacionālā apvienība ir apmierināta ar uzdevumu Satversmes aizsardzības birojam (SAB) pārskatīt pielaides valsts noslēpumam piešķiršanas procedūru un vai politiskais spēks vēlas vēl kādu citu soļu speršanu. Nacionālās apvienības pārstāve vienlaikus apliecināja, ka VL-TB/LNNK piedalīsies priekšlikumu iesniegšanā.

Politiskais spēks uzskata, ka pielaides nepiešķiršana diviem deleģētajiem ministriem, kad tie jau labu laiku strādājuši, atklāj pašreizējās sistēmas vājās puses. Tā nav normāla situācija un būtu jāpārskata pēc būtības, pārliecināta Melbārde. Viņa norāda, ka pieņemtie lēmumi tiek pamatoti ar to, ka pastāv riski, līdz ar to tie ir vērtējami kā subjektīvi lēmumi.

Kā ziņots, valdība, ņemot vērā pēdējos Eiropas Cilvēktiesību tiesas spriedumus, ir uzdevusi SAB izveidot darba grupu nolūkā pārskatīt tiesiskā regulējuma par valsts noslēpuma piešķiršanas kārtību atbilstību Eiropas Cilvēktiesību aizsardzības konvencijas prasībām, informēja Valsts kancelejas pārstāve Laine Kučinska.

Tieslietu ministra amata kandidāts Bērziņš iepriekš norādīja uz nepieciešamību veidot darba grupu, lai pilnveidotu valsts noslēpuma pielaides piešķiršanas regulējumu.

Jau ziņots, ka jautājums par valsts noslēpuma pielaides izsniegšanas kārtības uzlabošanu aktualizējās pēc tam, kad atklājās, ka ģenerālprokurors nav mainījis SAB lēmumu par atteikumu tieslietu ministrei Baibai Brokai (VL-TB/LNNK) piešķirt augstākās pakāpes pielaidi valsts noslēpumam. Broka pēc ģenerālprokurora lēmuma demisionēja.

Vēlāk kļuva zināms, ka SAB atteicis piešķirt augstākās kategorijas pielaidi arī Brokas partijas biedram un vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Romānam Naudiņam.

SAB atbalsta Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas (V) ierosinājumu pirms valdības sastāva apstiprināšanas veikt pārbaudi par ministru atbilstību, lai saņemtu speciālo atļauju pieejai valsts noslēpumam, atzina SAB pārstāve Iveta Maura.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!