Foto: AFP/Scanpix

Skandināvijas valstu sabiedriskie mediji topošajam Latvijas un Igaunijas televīzijas kanālam krievu valodā varētu pieāvāt populārus seriālus un citu saturu bez maksas, vēsta žurnāla "World Affairs" portāls.

"Krieviem ir labi TV šovi, tādēļ Baltijas valstīm nepieciešams kas tāds, kas krievvalodīgos pārliecinās pārslēgties," skaidro Dānijas vēstnieks Latvijā Pērs Karlsens.

Mazām valstīm būtu grūti konkurēt ar Krieviju tik pat saistoša satura radīšanā. Savukārt Ziemeļvalstu sabiedriskie mediji piedāvā tādus pasaules slavu ieguvušus seriālus kā "Borgen", "The Killing", "Lilyhammer".

Lai gan ne viss Ziemeļvalstu televīziju saturs ir piemērots Baltijas valstu auditorijai, tomēr tas ir kvalitatīvs, turklāt pārstāvēto sabiedrību ticība demokrātijai un runas brīvībai caurauž arī izklaides saturu, medijam atzīst Latvijas ārlietu ministra Edgara Rinkēviča padomnieks Viktors Makarovs.

Skandināvu valdības apsver sabiedrisko mediju TV saturu Baltijas valstu topošajam kanālam piedāvāt par brīvu. Vietējai organizācijai vien būs jāiedublē saturs krievu valodā.

Kā vēstīts, Latvijas Televīzija (LTV) trešo programmu krievu valodā veidos sadarbībā ar Igauniju, arī plānotās kanāla izmaksas ir līdzīgas kaimiņvalsts aprēķiniem. Decembrī Igaunijas valdība nolēma no valsts budžeta piešķirt 2,5 miljonus eiro Sabiedriskās raidorganizācijas (ERR) telekanālam, kas raidīs krievu valodā. Atbilstoši ERR aprēķiniem kopumā krievu telekanāla startam vajadzīgas investīcijas 3,56 miljonu eiro apjomā.

LTV trešās programmas koncepcija paredz veidot LTV1 tipam un "noskaņojumam" līdzīgu kanālu, kuru veidotu autori un producenti, kuri paši ir krieviski runājoši un pārzina šīs auditorijas problēmas, intereses un dzīvesveidu.

Plānots, ka jaunā programma būs pieejama 2016.gada otrajā pusē un programmas saturs tiks veidots krievu valodā, apraides teritorija būs visa Latvija. Vienlaicīgi iecerēts, ka tiek veidots "reģionālais logs" - reģionāli/vietēji veidota satura rādīšana Latgales iedzīvotājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!