Foto: PantherMedia/Scanpix
Informatīvā kara mērķis ir dezinformēt sabiedrību un pārbaudīt atbildīgo dienestu sagatavotību, taču netiek izslēgta iespēja, ka tas varētu arī aktivizēt līdz šim slēptus grupējumus, sacīja Austrumeiropas politikas pētījumu centra pētnieks Māris Cepurītis.

Komentējot mazpazīstamajā un apšaubāmās reputācijas tīmekļa vietnē, kas sevi pozicionē kā "Eirāzijas Stratēģiskās izlūkošanas centra" (CESI) mājaslapa, publicēto "analītiķu ziņojumu" par Latgalē it kā plānotu Krievijas "specoperāciju", Cepurītis norādīja, ka no stratēģiskās komunikācijas viedokļa informatīvā kara mērķis ir dezinformēt sabiedrību, izplatot maldinošu informāciju, kā arī pārbaudīt atbildīgo dienestu sagatavotību attiecīgajām situācijām.

Pētnieks arī neizslēdza iespēju, ka informatīvajā karā veiktā dezinformācija varētu aktivizēt vairākus līdz šim Latvijā nezināmus un slēptus grupējumus, kuri varētu veikt aģitāciju un mēģināt destabilizēt situāciju reģionā.

Jau ziņots, ka "centrs" piektdien publicējis "analītiķu ziņojumu" par Latgalē it kā plānotu Krievijas "specoperāciju".

Neatkarīgu avotu informācija liecina, ka "centrs" iepriekš izpelnījies apsūdzības plaģiātismā, turklāt tā "mājvieta" Londonā reģistrēta adresē, kur mitinās arī vairāki simti "pastkastīšu uzņēmumu", no kuriem daudzi saistīti ar Krieviju

"Centra" seja tā vērienīgajā, bet līdz šim ne visai populārajā videovēstījumu kolekcijā tīmekļa vietnē "YouTube" ir kāds "Alekss Krauss", kurš angļu valodā runā ar izteiktu krievu akcentu.

Ukrainas ziņu un analītikas vietnē "Inform Napalm", kuras materiālus bez atļaujas pārpublicējis "centrs", izteikts pieņēmums, ka tas varētu būt saistīts ar Kremli.

Kā teikts "centra" piektdien publicētajā ziņojumā, "CESI analītiķu uzmanību šonedēļ piesaistīja datu plūsmas pieaugums no Latvijas". "Datu apstrāde liecina par faktu, ka Maskava, visticamāk, gatavo destabilizācijas operāciju Latvijā 2015.gada pavasarī," teikts "centra" ziņojumā.

"Šis scenārijs paredz lokālu referendumu iniciēšanu Latgalē - Latvijas austrumu reģionā, kas aizņem teju ceturto daļu tās teritorijas. Atbilstoši 2010.gada datiem reģiona iedzīvotāju vidū 40% ir krievi," atgādina "centra analītiķi".

"Operācija nav vērsta uz teritoriju aneksiju. Tās mērķis ir uz laiku radīt "karstos punktus", izraisīt bargus Latvijas varasiestāžu soļus centienos apslāpēt šo teritoriju separātismu," paredz "analītiķi".

"Tā rezultātā Maskava sagaida, ka operācija dos stimulu Latvijas varasiestādēm pārskatīt to politiku pret krievvalodīgajiem iedzīvotājiem, ieviest "nulles pilsonību", atcelt pastāvošos ierobežojumus krievu valodai, tādējādi palielinot prokrievisko spēku skaitu varas struktūrās," norāda "centra analītiķi".

"Mēs sagaidām, ka Latgales teritorijā tiks paplašinātas Krievijas aģentu šūniņas, pieaugs prokrieviskā propaganda, gadījumā, ja operācija tiek uzsākta, uz Krievijas robežas tiks izveidoti "logi" ieroču kustībai."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!