Sabiedrības integrācija turpmāk uzraudzīs nevis Tieslietu ministrija, bet gan Iekšlietu un Kultūras ministrija, paredz valdībā otrdien konceptuāli panāktā vienošanās.

Tieslietu ministrijas pārstāvji valdības sēdē norādīja, ka šobrīd TM kompetencē esošie integrācijas jautājumi ir izsmelti, tāpēc tālāk ar tiem jāstrādā KM un IeM.

IeM pārņems savā pārziņa imigrantu integrācijas politikas jautājumus, kā arī ES fondu programmu, kas finansē imigrantu integrācijas projektus.

Savukārt pārējie sabiedrības integrācijas un saliedētības jautājumi būs Kultūras ministrijas pārziņā.

Par konkrētiem funkciju aprakstiem un to nodošanas kārtību ministrijām vēl jāvienojas.

Kultūras ministre Sarmīte Ēlerte ("Vienotība") norāda, ka integrācija ir viena no svarīgākajām valsts prioritātēm un tā skar latviešu valodu un kultūrtelpu, mazākumtautību kultūras aktivitātes un biedrības, kas jau ir Kultūras ministrijas atbildības sfērā, tāpēc integrācijas jautājumu deleģēšana Kultūras ministrijai ir likumsakarīga, portālu "Delfi" informēja ministrijā.

"Integrācijai Latvijā jānotiek uz latviešu valodas pamata. Tai jāstiprina piederības sajūta Latvijas valstij, eiropeiskām vērtībām. Kultūras ministrijas kultūras iestādes, bibliotēku tīkls dod lieliskas iespējas veicināt sabiedrības integrāciju," pauž ministre.

Tāpat ministre norāda, ka tiks saglabāta Sabiedrības integrācijas fonda (SIF) neatkarība. Līdz šim SIF darbības nodrošināšanai valsts budžeta līdzekļus piešķīra Tieslietu ministrijai, lai tos novirzītu tieši SIF. Pēc funkciju nodošanas budžeta līdzekļus SIF saņems no Kultūras ministrijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!