Valsts narkoloģijas centra Interneta mājas lapā ievietots tests, kuru aizpildot, ikviens interesents var noskaidrot, vai viņš alkoholu lieto veselībai kaitīgās devās, ziņo LETA.
Alkohola lietošanas radīto traucējumu identifikācijas testu izstrādājusi Pasaules Veselības organizācija, un šis tests ir izstrādāts, lai atklātu personas, kurām alkohola lietošana ir kļuvusi bīstama vai veselībai kaitējoša.

Testā iekļautie jautājumi attiecas uz alkohola lietošanas paradumiem pēdējā gada laikā. Testā, piemēram, tiek jautāts, cik bieži cilvēks lieto alkoholu, kādās devās to lietot, vai alkohola lietošanas dēļ radušās kādas problēmas, kā arī citi jautājumi.

Pēc narkologu teiktā, nekad nevajadzētu dzert vairāk par 5 devām alkohola vienā iedzeršanas reizē, vajadzētu izvairīties no alkohola lietošanas vismaz trīs dienas nedēļā, nevajadzētu dzert pēc pusnakts, būtu vēlams izvēlēties vieglos dzērienus - vīnu vai alu.

Viena alkohola deva ir 10 grami absolūtā alkohola vai apmēram 30 grami degvīna, 150 grami sausā vīna vai 300 grami gaišā alus. Vīriešiem veselībai bīstama robeža tiek sasniegta, izdzerot 22 alkohola devas nedēļā, bet sievietēm - 12 alkohola devas nedēļā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!