Foto: Mango
Anita Arikāne vēlas palikt sociālās aprūpes centrā “Gauja”. Arikāne aprūpes centra ikdienu bija aprakstījusi publiskā dienasgrāmatā globālajā tīmeklī un tāpēc pansionāta vadība izlēma no 1.novembra lauzt ar viņu līgumu, otrdien ziņo "Rīgas Apriņķa Avīzes" portāls “apriņķis.lv”.

Pati Arikāne portālam norādījusi, ka vislabprātāk paliktu aprūpes centrā "Gauja", ja būtu iespēja radušos konfliktu ar aprūpes centra vadību nolīdzināt. Arikānei 1.novembrī aprūpes centrs Inčukalna novadā jāatstāj, un viņai paveras divas iespējas - atgriezties ģimenē vai doties uz citu pansionātu.

Arikāne "Rīgas Apriņķa Avīzei" pastāstījusi, ka ir radušās domstarpības ar pansionāta vadību. Viens no iemesliem ir viņas sūdzības par pansionāta iemītnieku, kurš viņai vairākkārt nesis un pārdevis meža ogas, bet reiz bijis iereibis un nepiedienīgi uzmācies. Otrs iemesls ir sievietes lūgumi viņai nodrošināt sociālo pavadoni vai aprūpētāju, kas dienas gaitā viņai palīdzētu to, ko kustību ierobežojumu dēļ nespēj, un viņa varētu pilnvērtīgāk aizvadīt dienu.

Savukārt sociālā aprūpes centra "Gauja" direktore Irēna Čerņavska laikrakstam Arikānes uzvedību nodēvējusi par psihoemocionālu teroru, internetā nomelnojot aprūpes nama darbiniekus. Arikāne vēstījusi, ka "feldšere Benita sirdszāļu vietā klientiem izsniedzot caurejas līdzekli purgenu. Daudzi minēti vārdos un uzvārdos un apsaukāti. Citi darbinieki uz klientiem izgāžot dusmas, seksuāli uzmācoties," raksta "apriņķis.lv".

Čerņavska uzsver: "Viena no darbiniecēm - Ņina - uz darbu nāk pat brīvdienās, lai arī mēnešalga ir vien 200 latu. Es pieminekli saviem darbiniekiem uzceltu, ja man būtu nauda. Neviens šeit nestrādā naudas pēc, bet cilvēkmīlestības dēļ. Anita sūdzas par lēno internetu, bet citā iestādē viņai nebūtu pat datora. Virtuves pavāre īpaši Anitai gatavo veģetāru ēdienu, jo dzīvnieku izcelsmes pārtiku viņa nelieto. Gadījums par kāda pansionāta iemītnieka nepiedienīgu uzmākšanos esot noticis pirms četriem gadiem, un šis cilvēks, kuram arī ir veselības traucējumi, pēc dažām dienām - 3. novembrī precas ar citu pansionāta iemītnieci".

Aprūpes centra vadītāja atzinusi, ka Arikāne pati jau bija izteikusi vēlēšanos doties prom no aprūpes centra "Gauja", turklāt vasaras nogalē apmeklējusi citu pansionātu, un nu ir pienācis brīdis, ka to vēlas abas puses.

Arikāne ir deklarēta Garkalnes novadā, tāpēc jautājums par viņas turpmāko dzīves vietu ir jārisina Garkalnes novada domes sociālajam dienestam. Dienesta vadītāja Silvija Putnika laikrakstam paskaidrojusi, ka piemērotu pakalpojumu novadā piedāvāt nevar. Meklējot sievietes turpmāko dzīves vietu, sociālā dienesta darbinieki paredzējuši viesoties arī pie Arikānes mammas, kuras aprūpē viņa dzīvoja iepriekšējos 35 gadus, līdz pirms pieciem gadiem Anitas veselības stāvoklis krasi pasliktinājās. Sociālā dienesta vadītāja uzsvēra, ka sievietes vēlēšanās dzīvot labāk un pilnvērtīgāk esot saprotama, taču arī pašai viņai esot jārēķinās ar to, ka pilnīgi visas vēlmes piepildīt nevar.

Kā raksta "apriņķis.lv", Arikāne tagad uzskata, ka vislabprātāk viņa tomēr paliktu aprūpes centrā "Gauja", jo tur viņa istabiņā ir viena. Pansionātā "Ezerkrasti", kur pabijusi vasaras nogalē, viņai bija jādzīvo kopā ar sievieti, kurai bija personības dalīšanās, un psiholoģiski tas ir bijis ļoti grūti. Atgriešanās mājās arī nav risinājums, jo Anitas mamma gadu nastas dēļ vairs nespējot kopt uz gultas gulošo meitu, viņas spēkos būtu vienīgi pienest ēdienu.

Kā iepriekš ziņoja Latvijas Televīzija, Arikāne, kura pārcietusi cerebrālo trieku un ir paralizēta kopš bērnības, dienasgrāmatu, izmantojot datoru, portālā "draugiem.lv" rakstījusi, turot mutē zobubirsti. Šādā veidā viņa pastāstījusi par pansionāta ikdienu - iestādes kārtību, iemītniekus, personālu, ēdināšanu un citiem apstākļiem.

Aprūpes centra viens vadītājas vietnieks raidījumam skaidrojis, ka iestāde par šiem ierakstiem nav apmierināta, īpaši tāpēc, ka centrs centies izpildīt Anitas vajadzības, piemēram, sagādāts dators ar interneta pieslēgumu un nodrošināts veģetārs uzturs.

Līgumu paredzēts lauzt 1.novembrī un tas, kur būs Anitas jaunās mājas, pagaidām nav zināms.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!