Foto: DELFI

Labklājības ministram Jānim Reiram (V) bijusi saruna ar pārbaudi Veselības un darbaspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas (VDEĀVK) vadītāju Andri Zīvertu un pats Zīverts nācis ar iniciatīvu par VDEĀVK vadītāja nomaiņu, intervijā laikrakstam "Latvijas Avīze" pastāstījis Reirs.

Šobrīd ministrs gaidot Zīverta redzējumu par tālāko iestādes attīstību un abu sadarbību. Pēc tās tiks pieņemts lēmums par turpmāko rīcību.

Kā vēstīts iepriekš Labklājības ministrija (LM) sākusi pārbaudi VDEĀVK par garajām rindām iestādē un vairāk nekā 3000 iesniegumiem par invaliditātes piešķiršanu, kas palikuši neizskatīti. Vaicāts par šī brīža situāciju iestādē, Reirs skaidrojis, ka aizvien ir personāla problēma.

"Šajā iestādē ir maza kadru mainība, kas būtu pozitīvi, bet gandrīz visi darbinieki ir pirmspensijas vai pensijas vecumā, ļoti bieži slimo. Jauni cilvēki nenāk strādāt uz VDEĀVK, kaut arī Saeima ir pazeminājusi prasības šiem darbiniekiem. Iemesli tam varētu būt gan zemais atalgojums, gan iestādes līdzšinējā komunikācija. Papildus 17 apmācītie ārsti eksperti ir aizpildījuši tikai trīs amata vietas," situāciju ieskicēja ministrs, vērtējot, ka kopumā tā ir liela problēma, kas apgrūtina pieteikumu izskatīšanu.

Iestādes darbs apgrūtināts īpaši vasarā, kad ir pieteikumu pieplūdums. Vienlaikus atbildīgais ministra apliecinājis, ka situācija kā iepriekšējos gados un arī pērn augustā, decembrī, kad pat apturēti maksājumi, iestādē vairs nav. "Esam arī mainījuši likumu, ka pārskates laiku iespējams pagarināt uz pusgadu, nepārtraucot maksājumu. Krīze ir novērsta, bet kopējā situācija joprojām nav viegla," laikrakstam rezumējis Reirs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!